Sjov med knogler

Knogler er sjove at lege med, så over de næste par dage vil jeg beskrive et par øvelse, så du kan komme under huden på dig selv, og begynde at mærke dit skelet.

anatomi-skelet.jpg

Tabulae sceleti et musculorum corporis humani, af Bernhard S. Albinus fra år 1749.

Knogler for begyndere
Er du fuldt udvokset, har du ca. 206 knogler i kroppen, og af dem kan du faktisk mærke de fleste på en eller anden måde. Jeg skriver cirka, fordi antallet er temmelig variabelt og fordi antallet ændre sig i løbet af dit liv. Når du fødes har du lidt over 300 knogler, men efterhånden som du gror, vokser flere af dem sammen.

Dine knogler er vildt forskellige, og kommer i alle størrelser og former. De sørger for at dine muskler har et ‘ophæng’ så du kan bevæge dig. De beskytter mange af dine organer og det er faktisk også dem der står for at producerer dit blod. De er med andre ord, temmelig essentielle!

Lidt om knogle jagt
Inden du går i gang med at befamle dit eller din kærestes korpus, er der et par små ting du skal bide mærke i.

For det først skal du bare gå til den – kroppen kan holde til temmelig meget, mere end du tror, og for at finde knoglerne bliver du nød til at trykke lidt til (de sidder jo under alle dine veltrænede muskler).

På den anden side sender din krop dig et vigtigt signal op at stoppe, hvis noget gør ondt – men ingen af øvelserne der kommer i denne serie burde være farlige, så jo mindre du gør et eller andet dumt, burde du være på den sikre side.

Husk at knogler er hårde – hvis du trykker på noget der ikke er hårdt, så er du et forkert sted.

Sidst men ikke mindst, kan det tit være en fordel ikke at kigge, men kun at føle – når du derfor har fået fat i en knogle, så prøv at kig væk eller helt at lukke øjnene. Det giver en meget bedre fornemmelse af hvad du har fat i.

Lad os så komme i gang…

Øvelse nr. 1 – Mærk en hel knogle

Vores første trick, er lidt en opvarmningsøvelse. Her skal du prøve at føle langs med en hel knogle, så du kan få en ide om hvor hårdt du skal trykke og opleve glæden ved at danne et billede af din egen knogler inde i dit hoved.

Her er albuebenet oplagt. Det kaldes ulnar på latin, og benet er et af de to man har i sin underarm. Den anden knogle hedder spolebenet, eller radius på latin. De to forbinder med andre ord hånden med din overarm og er temmelig lette at få fat i.

Albuebenet (ulnar) ligger her øverst og spolebenet (radius) nederst. De to forbinder overarmen og hånden.

Start med at holde din ene arm ud, med håndfladen vendt opad – dvs. tommelfingeren skal vende udad, væk fra din krop.

knogle-1.jpg

Kig på din hånd og afgræns håndfladen fra underarmen

Kig på den udstrakte hånd. Forestil dig en linie der skiller din underarm og din bredere håndflade. Den del af armen der vender ud mod tommelfingeren indeholder spolebenet. Den anden del, den under din lillefinger, indeholder albuebenet, vores mål for i dag.

Albuebenet har nr. 2 på denne tegning.

Med din anden hånd bruger du nu din tommelfinger og en anden finger til lave et lille gribe-greb med – med de to fingre, tager du fat lige lidt under linien mellem håndfladen og din underarm. Du skal tage fat på ‘bagsiden’ af din underarm (den der vender væk fra dig), i siden med din lillefinger.

knogle-2.jpg

‘The Hook’! Dit vigtigste værktøj når du skal på knogle-jagt

Mere præcist, skal du med tommelfingeren have fat på siden af underarmen, mens du placerer din anden finger lidt længere inde på underarmen (ca. 1 cm fra tommelfingeren). Prøv at føl dig lidt frem, således at begge fingre er i et ‘blødt’ område mellem håndryggen og din underarm.

knogle-3.jpg

Pres til! Så kan du mærke et lille ‘hult’ område lige over knoglen. Prøv at finde dette sted og start her…

Pres nu godt til, og køre begge fingre lidt ned mod underarmen – tommelfingeren støder hurtigt ind i den yderste del af albuebenet. Den stikker temmelig meget ud, da den har en lille forhøjning som man kan mærke. Din anden finger køre du også lidt ned, så den ‘falder’ ned mellem de to knogler på underarmen. Her skal du faktisk 1-2 cm. nedenunder den føromtalte linie, før du er det rigtige sted – du er ikke i tvivl når du er der.

Nu har du fat omkring to sider af albuebenet, og kan nu langsomt køre begge fingre ned langs benet i en glidende bevægelse. Benet går skråt på underarmen, og jo længere ned du kommer, jo mere skal du presse til (da den her er dækket af flere muskler). Prøv at kig væk og hengiv dig til at danne et billede af knoglen – ren magi!

knogle-4.jpg

Når du har fat, kan du følge knoglen hele vejen ned af armen

Når du har bevæget dig hele vejen ned af armen, bliver knoglen vældig stor – fra at være tynd og spinkel oppe under hånden, er den nu stor og oval og danner den karakteristiske albue. Forestil dig at albuebenet i denne ende er en slags skål der ‘omklamre’ benet fra overarmen.

knogle-5.jpg knogle-10.jpg

Prøv at føl hele vejen rundt om den store ende på albuebenet – denne del kaldes olecranon, som danner en skål.

Faktisk minder denne del lidt om enden på en skruenøgle – hold fat mere flere fingre rundt om denne del af albue, mens din arm holdes i en vinkel.

knogle-6.jpg knogle-11.jpg knogle-8.jpg

Prøv at hold fat med flere fingre rundt om den ovale ende på albueknoglen

Stræk så armen ud – du kan mærke hvordan dine fingre (og din albue) pludselig omgives af knoglen fra overarmen. Prøv med tommelfingeren at tryk lidt rundt i overgangen mellem under- og overarm. Du skal nok længere op mod dit hoved, end du regner med. Der er et blødt, hult område, lidt længere herfra og det er her albuebenet ‘binder’ rundt om benet fra overarmen.

knogle-7.jpg knogle-9.jpg

Aha fornemmelse! Går albuebenet virkelig så langt op?

Når du har fat her, så prøv at stræk armen igen – nu har du en fuldstændig afgræsning af dit albueben. Dejligt ikke?

Mens du alligevel holder på selve albuen, så prøv også at dreje hele armen, således at din håndfalde nu vender ned mod jorden. Bemærk at albuen overhovedet ikke flytter sig. Prøv nu det samme, bare i den anden ende, nemlig der hvor vi startede. Find albueknoglen mens du holder håndfladen op, og prøv at hold fast ved den, samtidig med du drejer håndfladen ned af igen – knoglen skifter side, og ender (logisk nok) i den anden side. Jeg har altid synes det var lidt spøjst at føles – det skyldes at de to knogler i underarmen krydser hinanden, når håndfladen drejes. Alt i alt, så er de to knogler med at give en meget stor grad af bevægelse i vores håndled.

Sjov med knogler

Andre øvelser i serien:

  1. Sjov med din underarm
  2. Sjov med din knæskal
  3. Sjov med brystkassen

11 Comments

Christian 26. februar 2008 Reply

Hej Mike!
Rigtig god idé med en knogleinstallation!
Selv om man er mediciner skal der så lidt til, før man får de omtalte aha-oplevelser (en indsigt din blog iøvigt emmer af, skønnus maximus!). Man bliver altid fascineret af at palpere. Og så sætter dine indlæg jo tanker igang, som hjælper ens skrantende hukommelse tilbage i tiden. Glæder mig til næste indlæg..

Karina 13. marts 2008 Reply

Hey Mike,

Har lige opdaget din hjemmeside og overvejer lidt om jeg bare skal nøjes med at læse dine indlæg og så droppe anatomibogen og forelæsningerne – for sys sku du får det formidlet på en så spændende og interresant måde, at jeg bare vil have mere!
Keep up the good work ;O)

Mike Barnkob 13. marts 2008 Reply

Hehe tusind tak! :)

Anne 7. maj 2008 Reply

Hej Mike
Jeg er lærerstuderende og skal skrive en smule om knogler. Tilfældigvis blev jeg via en Google søgning ledt omkring din hjemmeside.Nu har jeg så været omkring stort og småt af det du har liggende herinde.Jeg vil blot tilslutte mig de andre begejstrede indlæg og sige at du har kreeret et ret interessant sted her.
Mvh. Anne

Malte 19. oktober 2008 Reply

Hey .tak for hjælpen til min biologi raport om knogler ps.har ikke kopiret noget : )

Mike Barnkob 19. oktober 2008 Reply

Hej Malte – fedt! Det gør mig helt glad at høre – du må ellers endelig gerne kopiere alt hvad du har lyst til :-) Håber du får en god karakter :-)

Mike

malou 10. marts 2009 Reply

Feeed hjemmeside.
Jeg studerer biologi frem til eksamen, så det var da en hjælp (:

Søren 28. januar 2010 Reply

Jeg er igang med et skoleprojekt og det er en meget god og kreativ hjemmeside du har lavet og det bliver sikkert en del af vores fremlæggelse.

mathias dyrkjær 7. november 2011 Reply

Hej Mike!
Rigtig god idé med en knogleinstallation!
Selv om man er mediciner skal der så lidt til, før man får de omtalte aha-oplevelser (en indsigt din blog iøvigt emmer af, skønnus maximus!). Man bliver altid fascineret af at palpere. Og så sætter dine indlæg jo tanker igang, som hjælper ens skrantende hukommelse tilbage i tiden. Glæder mig til næste indlæg..

Liselotte 30. juni 2014 Reply

Skulle svarer min 7 år datter på hvor mange knogler der er i en hånd. Blev til at vi undersøgte hele vores arm. Super god hjemmeside. Tak :-)

Skriv et svar