Lobotomi

Lobotomi – også kaldet det hvide snit – er et kontroversielt indgreb, hvor man skære ‘ledningerne’ til pandelapperne over, for at dæmpe aggressioner eller depressioner hos patienter. Indgrebet blev opfundet i 1936 af Dr. António Moniz og blev først udført ved at bore huller ind i frontallapperne og sprøjte alkohol direkte ind i hjernen. I 1949 vandt han Nobel prisen i medicin for sit arbejde.

Senere ændrede den amerikanske doktor Walter Freeman proceduren og begyndt i stedet at hamre en syl op bag patientens øjne og dreje rundt for på den måde at ødelægge frontallapperne. Det påstås at selv hærdet neurokirurger besvimede under de hurtige operationer, som kun krævede lokalbedøvelse, hvorefter patienterne blev sendt direkte hjem.

lobotomy2.jpg

Lobotomi blev meget populært og op gennem 40’erne og 50’erne blev der alene i USA udført op mod 18.000 operationer. Det var typisk aggressive patienter på mentalhospitaler der blev opereret, mens man i Japan især udførte indgrebet på utilpassede børn.

Man regner med at ca. 1 ud af 20 patienter dødede med det samme af operationen – de andre oplevede med hvad man betegner som ’særdeles ubehagelige bivirkninger’, herunder markante personlighedsændringer, demens, epileptiske anfald med mere. Ikke før 60’erne begyndte man at undersøge om patienterne rent faktisk fik det bedre – og det gjorde de ikke. De sidste indgreb blev foretaget i 80’erne.

Howard Dully fik selv udført operationen da han var 12 år gammel – i mange år turde han ikke snakke om det, men har nu lavet en glimrende radio-dokumentar, hvor han undersøg hvorfor han blev opereret. Du kan høre hans gribende historie her: My Lobotomy (scroll lidt ned for at høre).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *