Polonium i cigaretter

Robert Proctor har brugt den megen fokus omkring Alexander Litvivenkos forgiftning og efterfølgende død, til at sætte fokus på polonium i … cigaretter.

Hvem skulle have troet det?

Polonium 210 er et radioaktivt stof der udstråler alfa-partikler som ødelægger vores genetiske maskineri så cellen enten dør eller går i stykker og danner cancer. Partiklerne ødelægger først de hurtigdannende celler som dem i ens hår eller ens tarm. Det forklarer Litvivenkos hår mangel, og giver et indblik i den ubehagelige måde han døde på.

For at opnå en dødelig dosis skal der bruges ca. 3000 microcurie polonium 210 (curie er en enhed for radioaktivitet opkaldt efter Marie Curie) – og Proctor skriver i sin artikel at der er 0,4 picocurie pr. cigaret.

Lidt hovedregning: pico er en million gange så lidt som micro så vidt jeg husker. Så 3000 delt med 0,0000004 = 7.500.000.000 cigaretter, hvilket nok er mere end de fleste når at ryge inden poloniumen ‘dør’ ud (halverings tiden for polonium 210 er 138 dage).

2 thoughts on “Polonium i cigaretter

  1. Hvor meget, eller hvor lidt skulle jeg nok hellere sige, skal der til i gram/mikrogram eller hvad i nu måler i før det er dødeligt. altså polonium 210, som litvinenko blev forgiftet med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *