Polonium i cigaretter

Robert Proctor har brugt den megen fokus omkring Alexander Litvivenkos forgiftning og efterfølgende død, til at sætte fokus på polonium i … cigaretter.

Hvem skulle have troet det?

Polonium 210 er et radioaktivt stof der udstråler alfa-partikler som ødelægger vores genetiske maskineri så cellen enten dør eller går i stykker og danner cancer. Partiklerne ødelægger først de hurtigdannende celler som dem i ens hår eller ens tarm. Det forklarer Litvivenkos hår mangel, og giver et indblik i den ubehagelige måde han døde på.

For at opnå en dødelig dosis skal der bruges ca. 3000 microcurie polonium 210 (curie er en enhed for radioaktivitet opkaldt efter Marie Curie) – og Proctor skriver i sin artikel at der er 0,4 picocurie pr. cigaret.

Lidt hovedregning: pico er en million gange så lidt som micro så vidt jeg husker. Så 3000 delt med 0,0000004 = 7.500.000.000 cigaretter, hvilket nok er mere end de fleste når at ryge inden poloniumen ‘dør’ ud (halverings tiden for polonium 210 er 138 dage).

2 Comments

Troels Krogh Nielsen 14. februar 2008 Reply

Ærgeligt – nu troede jeg ellers lige vi kunne få bevist at de cigaretter var farlige!

Martin 14. februar 2008 Reply

Hvor meget, eller hvor lidt skulle jeg nok hellere sige, skal der til i gram/mikrogram eller hvad i nu måler i før det er dødeligt. altså polonium 210, som litvinenko blev forgiftet med.

Skriv et svar