Kan man afsløre folk der lyver?

Joseph T. Wells lever i hvert fald af det – han er stifter og leder af Association of Certified Fraud Examiners, hvilket jeg personligt synes er pænt sejt.

Han har skrevet en sjov artikel – A Fish Story Or Not? – om hvordan man afsløre folk der lyver. Her troede jeg bare at man smækkede dem i en løgn detektor, men hardcore politi og ‘afslørings’-folk har selvfølgelig udviklet rutiner til sådan noget.

Når vi lyver så gør vi åbenbart en række ting:

1. Gentager spørgsmålene
2. Har en selektiv hukommelse – jeg kan ikke huske om jeg var på arbejde den dag.
3. Sværger meget – det kunne jeg aldrig finde på, det sværger jeg!
4. Fremhæver vores rene baggrund – bare spørg mine venner, de ved jeg ikke kunne finde på det!
5. Svare med et spørgsmål – hvorfor vil du gerne vide det?
6. Har overdreven respekt for den der stiller spørgsmålene
7. Antager enten ‘fight or flight positur’

Så næste gang du bliver afhørt af PET, så ved du hvad du skal passe på.

5 Comments

MR 14. februar 2008 Reply

det lyder sejt nok det der :D

Hanne 14. februar 2008 Reply

Jeg har også en gang set en dokumentar om hvordan man kan se folk lyver. Foruden det du nævner er der også mange fysiske tegn – ex. man begynder at sved, øjnene flakker, man klør sig på næsen, man knytter hånden til man får hvide knoer, man skjuler sin mund med hånden. Det er lige hvad jeg kan huske. Det er ret sejt der er nogen der kan se på folk de lyver – bare glad for mine forældre ikke havde hørt om det da jeg boede hjemme ;-)

Simon 14. februar 2008 Reply

Kropssprog siger utrolig meget om man lyver eller ej. Åbne håndflader signalere ærlighed, i en presset situation vil man typisk gemme dem, evt med en arm over kros stilling. Som Hanne skriver vil man klø sig på næsen eller omkrign munden, dette er en advanceret form af det lille barn der dækker sin mund efter han har udført en løgn til sine forældre. Man signalere simpelthen at de ord man siger ikke burde være kommet ud af sin mund

Mike Barnkob 14. februar 2008 Reply

Læste faktisk en artikel om at folk med Asperges syndrom ikke kan lyve.

Forfatteren mener at det at lyve er en af de mest basale kendskaber ved mennesker og påpeger at børn, helt fra de er 4 år, har en forståelse af hvad det vil sige at lyve (og gør det).

Glen 8. oktober 2010 Reply

Det er et rigtig spændende emne ja! Har samlet et par online guides der går lidt dybere ind i emnet her http://www.squidoo.com/spot-a-liar.

Skriv et svar