Kvinder bliver dårlige læger

Det er selvfølgelig fuldstændig nonsens og en mistillidserklæring af rang. Alligevel er det præcis hvad De Radikale tror. Læs følgnede:

»Det er en forkert kurs, vi i øjeblikket ser på lægestudiet, og vi kan ikke bare lukke øjnene for, at det er ved at udvikle sig til et kvindefag. Det her handler ikke om ligestilling, men om at vi har et overordnet samfundsansvar over for sundhedsvæsenet og patienterne for at sikre, at der sker en bredere rekruttering til lægegerningen«, siger den radikale sundhedsordfører Charlotte Fischer.

Gu fanden drejer det sig om ligestilling. Hvis Charlotte Fischer har et samfundsansvar overfor noget, så burde det først og fremmest være lige rettigheder. Skulle vi også forlange 50 / 50 på sygeplejeskolen? Eller hvad med blandt lærerne? Eller politikerne – der er en stor overvægt af folk over 60 år på Christiansborg, så jeg synes da det kunne være passende at vi sørgede for at der var en ligelig fordeling af aldersgrupper i folketinget.

Det er selvfølgelig komplet sludder og fra et rent filosofisk standpunkt synes jeg Charlotte Fischer er på frygtelig tynd is.

Argumentet for hendes – og andre politikers – synspunkt, er at kvinder i høj grad vælger og fravælger de samme specialer og at der derfor kommer til at være mangel på specialister fx i kirurgi, som mænd typisk er vildere med.

Udmeldingen er den seneste i en serie af stupiditet der har floreret blandt sundhedsordfører og sundhedsministeren på Christiansborg det sidste stykke tid. Grundlæggende kan det alt sammen koges ned til følgende:

Der mangler speciallæger i Danmark.

Og det bliver der ved med, ligemeget hvor mange mænd eller kvinder vi uddanner.

Alligevel kommer der engang i mellem en politiker frem og siger &#8220vi mangler kirurger&#8220 eller &#8220vi mangler onkologoer&#8220, eller &#8220bliv færdig, hurtigt!&#8220 eller &#8220det er skrækkeligt der kommer veluddannede, kloge Svenskere og Nordmænd til Danmark for at studere, for de stjæler pladser for danske studerende&#8220.

Men vi mangler mange forskellige slags speciallæger i Danmark – det sidste tal jeg hørte, var at der mangler 1.000 styk i alt og det tal vil stige. Det er mange. 6-7 år på medicinstudet, 1 år turnus, 4-5 års speciallæge uddannelse = rigtige mange år, før det problem bliver løst.

Men nogle sygdomme betyder mere for politikerne end andre (og vælgerne) – og når Lars Løkke nu har lovet at ventetiden for kræftpatienter SKAL ned uden at undersøge om der nu var læger til det først, så er det klart at han må udvise handling.

Og derfor prøver han at tvinge nyudannet læger til at vælge specialer de ikke har lyst til. Nye regler betyder nemlig at man inden 4 år skal have valgt et speciale og hvis der ikke er plads på ens ønskeuddannelse (fordi der mangler læger til at lære fra sig i første omgang eller man ikke havde ‘points’ nok), så bliver man tvunget over i et andet speciale. Hvis man nægter, må man ikke blive specialelæge, siger Lars Løkke.

Forestil dig at du ikke kom ind på din drømmeuddannelse da du søgte ind på universitetet – ville det være okay at du så skulle tvinges til at læse noget andet? &#8220Desværre der var ikke plads på journalistik, men vi mangler masser af kvindelige historikere – hvis du siger nej, må du ikke læse noget som helst.&#8220

Det er fuldstændig galimatias, for vi mangler som sagt ikke bare speciallæger inden for udvalgte områder – vi mangler dem overalt! Den nye aftale har allerede fået de studerende til at undersøge hvor de så kan blive uddannet i det de ønsker – så derfor tager de til Sverige for at blive uddannet. Og bliver der.

Får vi flere speciallæger i Danmark af det? Nej.

Et andet scenario, er at medicinstuderende der gerne vil ind på et populært speciale, begynder at skrabe points og erfaring sammen i studie tiden. Det udskyder selvfølgelig ens uddannelse, men ens resume ser bedre ud når man søger specialet.

Bliver folk hurtigere færdige sådan? Nej.

Hvis Lars Løkke derfor gerne vil have flere speciallæger, så skulle han stoppe med at prøve at diktere over folk liv og i stedet sørge for at der blev plads til flere studerende. Ikke alene i Danmark, men i samarbejde med Norge og Sverige som har akkurat de samme problemer som os.

Og hvis Charlotte Fischer gerne vil have flere kirurger så findes der masser af metoder, uden at fravælge kloge og velmotiverede kvinder, blot på grund af deres køn. Jeg er fx sikker på at en højere løn ville gøre underværker, ligesom mulighed for at kombinere en stilling med at få børn kunne være gode incitamenter. Find selv på flere.

7 Comments

Jette Silberbauer 15. februar 2008 Reply

Hear hear :) Det er nærmest overflødigt at sige mere. Tak for en inspirerende blog…

Rasmus 15. februar 2008 Reply

Hej Mike

Som partisoldat må jeg hellere lige henlede opmærksomheden på en senere pressemeddelelse, der går i rette med Berlingerens udlægning:

http://www.radikale.dk/CMS/vis.aspx?aid=71997

Lennart Kiil 15. februar 2008 Reply

Hørt!

Al “Affirmative Action” er af det onde. Det er desværre ofte man hører, at nu skal vi have flere af den ene eller anden gruppe uanset merit.

Grundlæggende er det en tilsidesættelse af individets rettigheder til fordel for politiske idealer og flotte symmetriske fordelinger.

Faktisk noget feminismen lærer os.

I øvrigt har vi rigeligt med læger i Danmark. Vi er et af de lande med flest per capita. Så skoen trykker et andet sted. Effektiviteten er simpelthen ALT for dårlig.

Mike Barnkob 15. februar 2008 Reply

Hej Rasmus –

For mig virker det som om hun trækker i land, men det er jo helt fint.

Forslaget om at udvide det system, som SDU er blevet tvunget til at fjerne, synes jeg tilgengæld er godt. Ordningen fungerede efter min ringe indsigt i emnet rigtig godt og studieledelsen siger jo at der var færre frafalg blandt de kvote 2 optagne. Surt at den mulighed skulle fjernes.

Mht. antal læger, så er jeg sikker på at vi er et af de bedre stillet lande – og på at en bedre organisering kunne gøre mange ting. Men kravene til behandling – og antallet af dem der behandles – stiger og stiger, og derfor tror jeg vi kommer til at høre historie som denne mange år fremover. Efter min mening bliver man nød til at uddanne flere læger, hvis det skal løses.

Mike

Lennart Kiil 15. februar 2008 Reply

“Mht. antal læger, så er jeg sikker på at vi er et af de bedre stillet lande – og på at en bedre organisering kunne gøre mange ting. Men kravene til behandling – og antallet af dem der behandles – stiger og stiger, og derfor tror jeg vi kommer til at høre historie som denne mange år fremover. Efter min mening bliver man nød til at uddanne flere læger, hvis det skal løses.”

Nej. Vi har nok per capita. Der skal ikke kastes flere penge efter det system.

Katrine 15. februar 2008 Reply

Hørt!

Hilsen en kvindelig stud.med, der gerne ville overveje et af de såkaldte mande-specialer, hvis lønnen var bedre, og man ikke skulle arbejde døgn i træk, idet jeg planlægger også at have et liv ved siden af min karriere!

Heidi 15. februar 2008 Reply

Til Lennart…
Danmark er i toppen i verden mht. effektivitet i vores sundhedssystem, synes lige jeg ville nævne det…

Skriv et svar