Tør du drikke Cola Zero?

For nyligt nede i pizza-biksen, skulle jeg lige til at købe en af de nye Cola Zero for at prøve hvordan den nu smagte. Men:

Medstuderende: &#8220Er du ikke klar over at den indeholder aspartam?&#8220

Mike: &#8220Næ. Og hvad i alverden er det?&#8220.

Medstuderende: &#8220Det er farligt! I Italien gav man en masse rotter aspartam og mange af dem fik kræft!&#8220

Mike: &#8220Jamen, så tager jeg da bare en helt almindelig cola!&#8220

Ville man virkelig sælge noget der er så farligt? Nej det lyder jo underligt, så derfor satte jeg mig for at undersøge det:

Aspartam er et sødestof der gør det muligt at få cola til at smage som cola, uden at proppe suger i. Det bruges åbenbart som sødestof i al verdens ting, ikke kun Cola Zero. Det smarte ved aspartam er at det er 200 gange så sødt som sukker så derfor behøver man ikke bruge så meget. Det er godt, for så bliver folk ikke så tykke og grimme.

colazero.gif

Men når aspartam kommer ned i tarmen omdannes det til bl.a. til phenylalanin og methanol. Menthanol er også kendt som træsprit og det kan man blive blind af – heldigvis er det kun så små mængder der omdannes, at det ikke er noget problem. Phenylalanin er dog noget skidt selv i relativt små mængder – det giver hjerneskader og anledning til mental retardering. Folk som lider af Føllings syge kan ikke omsætte phenylalanin i kroppen – og de bør altså holde sig fra alt med aspartam, inkl. Cola Zero.

Men hvad med alle os andre? Min medstuderende havde fuldstændig ret i at Italienske forskere viste at rotter fik kræft ved indtagelse af aspartam. De satte sig for at undersøge intet mindre end 1400 rotter, som de fulgte et helt rotte-liv (gad vide hvor lang tid det egentlig er?) Mange af rotterne fik faktisk også forskellige nerve-sygdomme og andre grimme ting.

Fuck! tænker du nu – jeg har jo også drukket Cola Zero! Kan du mærke den maligne hjernetumor snige sig op på dig? Op gennem tarmen, mavesækken, halsen, hele vejen op i hjernen hvor små cola dråber æder løs og går amok i en vild tumor-rus?

Bare rolig! Din hjerne er sikker. Den Italienske undersøgelse er blevet voldsomt kritiseret og haglet ned fra adskillige sider. Hvis du holder dig under de fastsatte grænser for indtagelse af aspartam (og andre sødestoffer) så har du intet at bekymre dig om – og det gør vi stort set allesammen.

Klog og bedrevidende, indkøbte jeg så for nyligt en Cola Zero – og den smagte ganske forfærdeligt! Så hold Jer fra den!

19 Comments

trine Hedemand 14. februar 2008 Reply

Ja, og som du selv siger indeholder et hav af ting aspartam, tyggegummi og pepsi max bare for at nævne nogen…. HVis man skal undgå alt hvad der er “giftigt” kan man jo nærmest ikke leve… Og i øvrigt som en sidebemærkning, indenfor toksikolgien snakker man jo også om, at alt er giftigt, hvis man indtager det i for store doser…

Hanne 14. februar 2008 Reply

Men cola zero er nu meget godt når man skal holde sig til et bestemt kcal-indtag pr. dag – det gør det nemlig muligt nogle gange at drikke en sodavand med vennerne :-)

Lars Jørgensen 14. februar 2008 Reply

Desværre har light produkter det med at give folk ondt i maven (incl. mig selv), så nej tør bestemt ikke drikke Cola Zero

Mike Barnkob 14. februar 2008 Reply

Rotterne lever faktisk 2-3 år! Man kan købe dem her:

http://aceanimals.com/SpragueDawley.htm

Kasper Tofte 14. februar 2008 Reply

Da jeg som afslutnignsprojekt på HTX forsøgte at syntetiserer Aspartam berørte vi naturligvis også debatten om hvorvidt aspartam er farligt eller ej.
Så vidt jeg har forstået er det kun et problem for folk som lider af Føllings syge, da de ikke kan nedbryde phenylalanin. Vi andre nedbryder det til metahnol, som ganske rigtigt er træsprit. Dog findes træspritten kun i så små mængder at den ingen skade gør. I hvert fald ikke mere end ved at spise tomater, da de også indeholder en ganske lille smule methanol.

At folk for dårlig mave af kunstigt sødet fødevare skyldes sorbitol, ikke aspartam.

Ann-Sofie, Sygeplejerskestuderende 14. december 2010 Reply

Jeg syntes det er et utroligt spændende emne at debattere om, især fordi det er så samfunds- og folkesundheds-relateret. Og som der i debatten er blevet nævnt før, har det også en verdenspolitisk side ift. markedsøkonomien.
Jeg selv drikker PepsiMax hver dag og har gjort det i mange mange år, derfor har jeg også søgt meget på fakta heraf og må konkluderer at det er et svært emne at finde fakta om. Måske fordi nogen dækker over foruroligende resulterede forsøg, måske fordi der ikke findes nogle resultater der kan fortælle noget konkret.
Der er dog en side her, jeg umiddelbart syntes virker troværdig nok (men jeg har ikke undersøgt kilder dog).
http://www.alun.dk/sund-kost/aspartam-din-cola-light-livet-af-dig.html#
– her skal der selvfølgelig tages forbehold for den overdækkende kritiske synsvinkel.
Jeg

Stine 28. maj 2008 Reply

HOLD JER LANGT VÆK FRA ASPARTAM! Det ER farligt! Jeg har mærket det på min egen krop. Jeg har i nogle år døjet med adskillige mærkelige symptomer på min krop, som min læge ikke kunne forklare. Inden for det sidste halve års tid udviklede jeg en depression, som hver dag blev værre og værre. Jeg har de sidste par år drukket cola light og cola zero på et dagligt plan. Jeg fik ved en tilfældighed en mail om hvor farligt det var, og eftersom jeg længe havde haft det skidt, besluttede jeg for en måned siden at stoppe helt med at indtage produkter der indeholder aspartam. JEG ER DYBT CHOKERET! Min depression forsvandt som dug for solen! Jeg tænker klart igen, jeg har fået energien igen, mine humørsvingninger er forsvundet – jeg er glad!! Jeg har ikke længere susen for ørene, mærkelige stikkende smerter rundt omkring på kroppen, svimmelhed, uro samt alle de andre ting der har plaget mig de sidste par år. Symptomerne begyndte faktisk at lette forholdsvis hurtigt efter jeg stoppede og jeg har bare fået det bedre og bedre hver dag den sidste måned.
Efter at have sat mig grundigt ind i al information om aspartam, jeg overhovedet har kunnet finde på nettet er jeg målløs og forarget over at dette stof er tilladt. Man VED det er skadeligt. Og selvfølgelig er den italienske undersøgelse blevet haglet ned – det er netop det der er problemet. Fjernes aspartam fra markedet går det totalt ud over økonomien, da stoffet nu findes i tusindevis af fødevare. Det hedder korruption og det er særligt udbredt i USA – der hvor man oprindeligt fandt ud af hvor farligt aspartam er, men alligevel valgte at godkende det til fødevare – fordi der er penge i det! :(
Jeg ved godt at der er rigtig mange ting som vi i dag får at vide er farlige, og at det derfor kan være svært at overskue hvad man skal tro og gøre. “Alt med måde” – Jeg kunne ikke være mere enig… problemet er bare, at aspartam findes i SÅ sinddsygt mange fødevare i dag, at det er virkelig svært at undgå. Det går under forskellige skjulte navne, men hedder det sukkerfrit kan du næsten være sikker på der er aspartam i det. Og selvom det ikke hedder sukkerfrit kan der sagtens være det alligevel, for aspartam indeholder ingen kalorier, og er derfor rigtig “smart” at blande med sukker når man gerne vil appelere til den abnorme mængde af mennesker der gerne vil tabe sig. Og netop det er frygteligt… nogle af de mest kendte vægtkonsulenter i dk producerer en hel serie der er PROPPET med aspartam og de mennesker der er på kur vælter sig i sødemidler som SØD og lignende.
Der er nok ingen tvivl om, at mit høje forbrug af cola zero har været årsag til at det har påvirket mig så meget. En enkelt engang imellem skader nok ikke, MEN spiser du pizza (færdiglavet pizzafyld), remoulade, dåsevare, glasvare, postejer, med andre ord færdigvare, spiser tyggegummi og slik, eller drikker andre sukkerfri læskedrikke – så er du højst sandsynligt lige så udsat som en der drikker cola light til hver dag.
Aspartam er oprindeligt udviklet som medicin, og det var ved en tilfældighed man opdagede at det smagte sødt. Det påvirker nervesystemet på en meget negativ måde og ændre hjernens kemi. Jeg har bl.a. læst at det forhindre hjernen i at producere stoffet serotonin. Serotonin er “sjovt nok” det stof som de fleste deprimerede mangler i hjernen – og det stof som findes i flere lykkepiller. Det er lidt pudsigt at der er flere og flere i den vestlige verden der lider af depressioner og angst… tallene vokser stødt med udbredelsen af aspartam. Nej, der er ingen dokumentation for dette – der er ingen der ved hvorfor der er flere og flere mennesker der lider, men jeg ved hvorfor JEG gjorde og jeg er sikker på jeg ikke er den eneste.
Der findes i dag rigtig mange ting som menes at kunne foresage kræft. Aspartam er en af dem, men det er slet ikke det der er det primære – det vigtige er at det gør folk psykisk syge… på så grumt et plan, at det slet ikke er sikkert de når at få kræft. Hvis jeg ikke havde stoppet med aspartam i tide, er jeg ikke sikker på jeg ville kunne have holdt livet ud mere.
Tænk over det.

Zille 23. januar 2016 Reply

Super godt skrevet og virkeligt givende TAK for din åbenhed og ærlighed

Mike Barnkob 4. juni 2008 Reply

Hej Stine –

Tak for din lange kommentar. Det er sgu da fedt du har fået det bedre!

Der har faktisk været flere andre der har skrevet til mig, en ringede endda, omkring dette indlæg. Aspartam er åbenbart et langt mere temmelig omdiskuteret emne, end jeg regnede med.

Jeg tror det kræver et nyt, mere seriøst indlæg fra min side fra – noget jeg faktisk også lovede manden der ringede.

Men indtil da vil jeg henvise til Fødevarestyrelsen – de udsendte i april i år endnu en udtalelse om at de anser aspartam for at være sikkert at spise. (http://www.foedevarestyrelsen.dk/Foedevaresikkerhed/Teknologi_tilsaetningsstoffer/Tilsaetningsstoffer/Fakta_om_aspartam/forside.htm)

Men det betyder selvfølgelig ikke man skal gøre det man tydeligvis får det skidt af det!!!

Mike

Kristian Sørensen 15. april 2009 Reply

Haha! Genial artikel! :D

En fattig studerende 21. december 2010 Reply

Hej!
Tak for artiklen. Dog er der et hav af stavefejl, men din kildekritik gjorde artiklen ganske troværdig! :)

Patrick 12. december 2011 Reply

Faktisk er det jo bare alle *LIGHT* ting det har det i seg

Kurt 6. januar 2012 Reply

Selvfølgelig skal man ikke drikke noget man ikke kan lide, men set ud fra det synspunkt, at flere og flere får diabetes. Ud over at en diabetiker skal holde øje med sit blodsukker og tælle hver en kalorie de indtager, så giver aspartam dem en mulighed for at nyde noget en gang i mellem. En diabetiker må nemlig ikke bare drikke løs af sukkerfri sodavan eller sukkerfrit dit og dat, der er en masse hensyn der skal tages, så når du skriver “hold Jer fra den” så er det forhåbentligt bare fordi du ikke kan lide den :-) Jeg er heldigvis ikke diabetiker, men når jeg drikker en cola, så er det en zero, men det er måske i gennemsnit en enkel om dagen og jeg kan godt lide smagen, så prøv selv og kan du lide den, så nyd den. Dog har du ret i vi bør undersøge nærmere hvad det er vi putter i hovedet og her har du gjort et godt stykke arbejde, vi skal sgu ikke forgiftes bare fordi det er lovligt..

Claus Sylvest Ishøy 10. januar 2012 Reply

Problemet er måske ikke det at du bare drikker en enkelt Cola Zero.
Men nærmere det at stoffet Aspartam bruges en mange produkter og i disse “fedt forskrækkede” tider bliver der indtaget en hel del light produkter, det vil sige du aner ikke hvor meget Aspartam du indtager.

Får at holde emnet til Cola, Så er vand nu også en fantastisk drik!

Kurt 10. januar 2012 Reply

Jeps Vand :-) det er da også det jeg drikker mest af, jeg er slet ikke bange for at få formeget aspartam, spiser stort set ingen produkter med dette i, det er kun den enkelte Cola som jeg dagligt drikker. Når ikke det er vand er det et par kolde øller fra kassen :-) det holder smerterne fra gigt væk. Jeg kan godt se problemet for de der er fedme forskrækket, men her burde det slet ikke være de sukkerfrie og fedt fattige produkter man skal jungle sig igennem, man skulle hellere omlægge kosten og spise almindelig sund mad samt masser af vand, det er bevist man hurtigere kommer af med fedmen når man drikker alm. god dansk postevand. Det er heller ingen skade at rører sig lidt! Her risikere man at tabe sig :-)

Claudia 17. november 2012 Reply

Vil hunderet gange hellere drikke en “rigtig” cola, end at skulle indtage sådan nogle klamme stoffer, som både er livsfarlige og sundhedsfarlige. Det kan da godt være at det ikke er farligt at indtage i små mængder, men der er folk (kender selv mange) der drikker light,max, zero, hver dag. Jeg personligt tror at grunden til at så mange får kræft og andre sygdomme, er pga. Mange stoffer som phenylaliain og farlige E-numre inkl. Sødemidler osv. Hvis i vil have et råd herfra så drik ikke light,zero,max… Drik hellere en rigtig og undlad jeres krop for alle de lorte tilsætningsmidler, som vores regering af en eller anden underlig grund giver producenterne lov til at sælge.
God dag herfra

Heidi 6. april 2013 Reply

Drik dig dum og hjernelam i Cola Light m. ASPARTAM .citat slut
PS: aspartam feder mere end alm. fornuftig økologisk rå rørsukker ! KH.H

Michael T 17. september 2014 Reply

Jeg siger bare “Cocktaileffekten”. Den er der aldrig nogen der tænker på. Hvis det er kunstigt, så har kroppen ikke godt af det. Det er en let måde at sortere skidtet fra. Derfor er det bla. let for mig at handle ind, for 80%+ (alt efter butik) af varerne i butikkerne, er som udgangspunkt ikke gode for mennesker. En lille smule uskadeligt her og lidt mere der, forbliver ikke uskadeligt.

Skriv et svar