Tør du drikke Cola Zero?

For nyligt nede i pizza-biksen, skulle jeg lige til at købe en af de nye Cola Zero for at prøve hvordan den nu smagte. Men:

Medstuderende: &#8220Er du ikke klar over at den indeholder aspartam?&#8220

Mike: &#8220Næ. Og hvad i alverden er det?&#8220.

Medstuderende: &#8220Det er farligt! I Italien gav man en masse rotter aspartam og mange af dem fik kræft!&#8220

Mike: &#8220Jamen, så tager jeg da bare en helt almindelig cola!&#8220

Ville man virkelig sælge noget der er så farligt? Nej det lyder jo underligt, så derfor satte jeg mig for at undersøge det:

Aspartam er et sødestof der gør det muligt at få cola til at smage som cola, uden at proppe suger i. Det bruges åbenbart som sødestof i al verdens ting, ikke kun Cola Zero. Det smarte ved aspartam er at det er 200 gange så sødt som sukker så derfor behøver man ikke bruge så meget. Det er godt, for så bliver folk ikke så tykke og grimme.

colazero.gif

Men når aspartam kommer ned i tarmen omdannes det til bl.a. til phenylalanin og methanol. Menthanol er også kendt som træsprit og det kan man blive blind af – heldigvis er det kun så små mængder der omdannes, at det ikke er noget problem. Phenylalanin er dog noget skidt selv i relativt små mængder – det giver hjerneskader og anledning til mental retardering. Folk som lider af Føllings syge kan ikke omsætte phenylalanin i kroppen – og de bør altså holde sig fra alt med aspartam, inkl. Cola Zero.

Men hvad med alle os andre? Min medstuderende havde fuldstændig ret i at Italienske forskere viste at rotter fik kræft ved indtagelse af aspartam. De satte sig for at undersøge intet mindre end 1400 rotter, som de fulgte et helt rotte-liv (gad vide hvor lang tid det egentlig er?) Mange af rotterne fik faktisk også forskellige nerve-sygdomme og andre grimme ting.

Fuck! tænker du nu – jeg har jo også drukket Cola Zero! Kan du mærke den maligne hjernetumor snige sig op på dig? Op gennem tarmen, mavesækken, halsen, hele vejen op i hjernen hvor små cola dråber æder løs og går amok i en vild tumor-rus?

Bare rolig! Din hjerne er sikker. Den Italienske undersøgelse er blevet voldsomt kritiseret og haglet ned fra adskillige sider. Hvis du holder dig under de fastsatte grænser for indtagelse af aspartam (og andre sødestoffer) så har du intet at bekymre dig om – og det gør vi stort set allesammen.

Klog og bedrevidende, indkøbte jeg så for nyligt en Cola Zero – og den smagte ganske forfærdeligt! Så hold Jer fra den!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *