Velkommen til det genetiske århundrede

Et spændende nyt amerikansk firma slog dørene op i sidste måned – 23andMe. Firmaet lover mod en spytklat og 1000$ at fortælle om både din fortid og din fremtid. Ved at analysere dine gener. Ideen er rigtig, god og vil blive hverdagskost inden få år. Men firmaet lover også mere end de kan holde.

genetisk-test.jpg

Fortid og fremtid
Mange andre har fået samme ide, men det virker til at 23andMe er første reelle bud på et firma, der tilbyder individuel genetisk rådgivning.

Ideen er grundlæggende at man ved at analysere folks DNA kan give svar på hvorfra i verden ens familie stammer, hvilke sygdomme man har større risiko for at få samt muligheden for at sammenligne ens DNA med sine forældres (hvis de altså også betaler en spytklat og 1000$). Det hele foregår via 23andMe’s hjemmeside.

Hvis du fx har tænkt på om du er intolerant overfor mælk, om du har større risiko for at få brystkræft eller et hjerte anfald – noget som man jo altid går og spekulerer over! – jamen så kan firmaet fortælle om du har forhøjet eller mindsket risiko, for lige netop de ting. De er nemlig helt, eller i nogen grad, påvirket af dine gener.

Du får tildelt en internet profil som du kan koble sammen med andre du er i familie med og sammenligne gener – så du fx kan se hvilke gener du har fået fra din mor og fra din far. Facebook go home – det her er social-bonding der vil noget!

Hvordan kan det lade sig gøre?
Din krop dannes ud fra en opskrift der opstod da din far’s sæd (med hans gener) forplantede sig i din mors æg (med hendes gener). Her blev generne så blandet grundigt og tilfældigt, og opskriften på din krop opstod. Smukt!

Hurtigt herefter begynder din første celle at dele sig og blive til flere millioner celler. De laver alle noget forskelligt, men de går alle sammen ud fra grundopskriften, der står skrevet i dine gener. Hver eneste celle indeholder med andre ord opskriften på hele din krop. Også det spyt som firmaet altså kigger på.

Wow-factor: dit genom ville fylde ca. 2 meter hvis man strakte det ud. Og så ligger det altså i hver eneste celle i kroppen! WOW!

Hele din opskrift – dit genom – indeholder 3,2 x 10.000.000.000 ‘enheder’ som vi oversætter til et sprog med 4 bogstaver: A, T, G og C. Det er disse bogstaver som firmaet tester og kigger på. Nogle sygdomme skyldes nemlig bare én lille ændring i et enkelt bogstav og ved at søge efter dem, kan firmaet altså fortælle dig noget om din krop, hvilke dele du har fået fra din mor og far eller hvor du er fra i verden.

23andMe kigger på i alt 600.000 ud af de 3,2 x 10.000.000.000 enheder. Det er ikke ret mange procent af det fulde genom, men ved at kigge strategiske steder bliver det alligevel muligt at teste for forskellige sygdomme.

Men forståelse kommer fra sætning og ord – ikke enkelte bogstaver
Selvom ideen og metoden fra 23andMe kommer langt imod målet mod at forstå folk individuelle gener, kommer den alligevel til kort, når vi begynder at snakke om langt de fleste sygdomme. Ligsom du got kan fostå hva je skriver her, så kan kroppen nemlig også forstå de fleste ‘enkelte bogstav-fejl’ undervejs i genomet.

Det er derfor kun ca. 5% af alle sygdomme man mener skyldes ‘enkelt’ mutationer i generne – og af dem, er det langt fra alle vi kan teste med 23andMe’s metode. Fx skyldes brystkræft ændringer i flere gener – og en skrækkelig sygdom som Huntingtons skyldes bestemte sekvenser der er spredt ud over hele ens genom.

Vi begynder istedet at finde ud af, at langt de fleste sygdomme skyldes komplicerede ændringer, mange steder i hele genomet og i samspil med vores miljø. På en måde er det jo godt, for så har vi stadig selv en slags kontrol over vores helbred. Men det betyder også at man bliver nød til at kigge på samtlige 3,2 x 10.000.000.000 enheder i hvert menneskes genom, hvis man skal være sikker på at man kan sige noget fornuftigt om mange sygdomme.

Første gang man overhovedet gjorde det var i 2003 under The Human Genome Project. Det kostede 3 milliard dollars, involverede videnskabsmænd fra Japan til USA og tog hele 13 år.

I dag kan man få ‘læst’ sit genom for godt og vel 1 million dollars, og det går væsentligt hurtigere. Med andre ord er udviklingen altså flyvende og mange spår at prisen inden for få år vil være omkring 10.000$ og få år herefter ca. 1000$. Og så er spørgsmålet om vi har råd til at lade værd.

Det er nemlig pisse smart at vi kender folks individuelle genomer
Ja det er så! Hvis du kender dine gener, vil du nemlig vide hvilken slags medicin der virker (og mere vigtigt, ikke virker) på dig, du vil få information om hvilke kræftformer du har større risiko for at få, du vil vide om dit blod har tilbøjelighed til at give dig et hjerteanfald, osv. osv. Det kan godt være du ikke har lyst til at vide det hele tiden, men det giver lægerne et super redskab til at vide hvor de skal sætte ind med behandlingen.

Mindst ligeså vigtigt er dog muligheden for at vi kan få en langt bedre viden om forskellige sygdomme. Hvis vi har genomer fra alle med en bestemt sygdom, så vil det være muligt at arbejde sig frem til hvilke gener og områder, der er fejl i. Og det er smart.

Hvorfor er det så vigtigt? Jo ud over at vi så kan teste for det, og give folk livsstils-råd, så begynder vi allerede nu at kunne lave terapiformer, hvor medicin går målrettet efter bestemte celler og ændre eller inaktivere deres gener, således at opskriften ikke længere er sygdomsfremkaldende.

At vi får mere generel viden om vores gener er derfor første skrift på vejen til langt bedre behandling. Og selvom 23andMe måske stadig er på børnestadiet, så markerer de alligevel første vært i det genetiske århundrede. Velkommen til!

Skriv et svar