Yasmin feber

yasmin.jpeg

I går bragt TV2s Dags Dato et indslag om p-pille præparatet Yasmin, som de beskyldte for at være skyld i et langt større antal blodpropper end andre p-piller. I dag er aviser og politikere ved at koge over i Yasmin-feber.

Jeg så udsendelsen sammen med min roommate som tilfældigvis er journaliststuderende og indslaget gav anledning til en heftig diskussion. Nok mest om formen på selve programmet men også om Yasmin nu var så farligt igen.

Form
Form først: musikken! Det irriterer mig grænseløst at der producenterne absolut skal peppe det hele op med dyster og mørk underlægningsmusik, for at understrege at det her altså er skidt. Det er for jo satan ikke en gyser eller et propaganda program fra DDR tiden.

Dernæst den ulykkelige historie om Louise der har fået en blodprop pga. p-piller. Det er simpelthen for meget. Misforstå mig ikke, selvfølgelig er det synd for hende. Men interviewet er overdrevet følelsesporno, og ikke den slags der hverken fortørner eller glæder mig. Det er bare ulækkert.

Gennem hele indslaget primer speakeren desuden hvert indslag – det er vel egentlig meget normal, men jeg synes det er vildt underligt at det er nødvendigt at starte et interview med overlægen fra Esbjerg, ved at speakeren fortæller hvad lægen mener. I selve interviewet siger lægen intet af det speakeren lige har sagt.

Her kommer mine roommate til hjælp – det er åbenbart almindelig praksis at man som journalist vælger de stykker af interviewet der er ‘bedst’ og så genfortæller alt andet vigtigt i et ’speak’. Okay, fair nok – 1-0 til journalisten.

Til sidst i programmet har interviewes Doris Stenver fra Lægemiddelstyrelsen. &#8220Hvorfor har I ikke gjort noget?&#8220 lyder det anklagende og Doris Stenver svare flot med forklaringer om forskellige undersøgelsers epidermologiske opbygning og at der ikke umiddelbart er noget der tyder på at Yasmin skulle være farligere end andre p-piller. Hvorefter studieværten drejer sig om, konkludere at Doris Stenver stoler på industrien, og viser en graf hvor ‘andre p-piller’ får 1,1 og Yasmin går 3,5 (hvis jeg husker korrekt).

Her hopper kæden fuldstændig af for mig – 3,5 hvad? 1,1 hvorfor noget? Er det procent? År? Det er bare underligt, men man forstår på studieværtens alvorlige miner, at dette skam er meget meget skidt. Her må min roommate give mig ret – det er sgu lidt bizart. 1-1! Den forargede medicinstuderende har udlignet!

Indhold
Men nok om form – er Yasmin virkelig farligt?

Ja for satan! Ligesom alle andre p-piller, giver det øget risiko for blodpropper. Risikoen er vist ca. 0,6 blodpropper hvis du tager &#8220normale&#8220 pillerne i 100 år (hvis jeg husker korrekt). Spørgsmålet er jo så om Yasmin, der er et relativt nyt produkt, giver flere eller færre blodpropper?

Dags Dato’s hollandske ekspert Fritz Rosendaal, siger at hans laboratorieundersøgelser viser at Yasmin giver klumper i blodet.

Han har dog ikke noget ‘ordentlig’ data der bekræfter hans mistanke, hvilket står klart i hans citat:

“For første gang er der kliniske data om mennesker, der bliver syge og det bekræfter vores mistanke om at der muligvis er noget galt med Yasmin.”

http://nyhederne.tv2.dk/dagsdato/article.php/id-7148855.html

Det interessante er jo her at det er TV2’s data han kigger på. De data er desværre ikke tilgængelige på deres hjemmeside, men man får et indblik i hvad de har søgt efter:

P-pillen [Yasmin] har nemlig en markedsandel på 11 procent. Det vil sige, at Yasmin burde kunne forbindes med omkring 11 procent af alle de sager, som danske læger indberetter til Lægemiddelstyrelsen, når de har en mistanke om, at p-pillen er skyld i alvorlige bivirkninger. Men Dags Dato har fået aktindsigt i lægernes indberetninger til Lægemiddelstyrelsen. Og TV 2s opgørelse viser, at Yasmin kan forbindes med 20 % af alle indberettede blodpropper – og op mod 27 % af samtlige indberettede bivirkninger.

Det virker jo umiddelbart tilforladeligt, hvis man stoler på at TV2 har lagt tallene rigtigt sammen – Yasmin har 11 % af markedet, men 20 % af alle indberettede blodpropper. Ergo er det farligt.

Jeg tror dog ikke det er helt så simpelt igen.

For det første fordi unge førsteårs brugere af p-piller generelt har en meget større risiko for blodpropper, end kvinder der har brugt p-piller i flere år. Da Yasmin er et relativt nyt produkt, der tilmed har andre fordele, kunne man sagtens forestille sig at lægerne i højere grad har valgt at anbefale dette frem for de ældre piller. Hermed er Yasmin brugere et yngre segment der naturligt har større risiko for blodprop, og derfor er de overrepræsenteret.

Dernæst står en række faktorer hen i det uvisse omkring de mennesker der har været så uheldige og få en blodprop – alder, helbred og andre faktorer skal regnes med, hvis man vil have et ordentligt resultat. Ting som givetvis ikke er med i TV2s optælling.

Men hvad siger det medicinske orakel, Pubmed.org? Yasmin indeholder Drospirenone, som dets aktive komponent.

Den første artikel der springer i øjne er en stor europæisk undersøgelse, foretaget af medicinal virksomheden selv. &#8220Der er ingen øget risiko&#8220 konkludere den. Men selvom den ser tilforladelig ud, så må man alt andet lige være skeptisk når firmaet bag selv har betalt for undersøgelsen.

Den næste er fra Thailand – her har man kigget på 100 kvinder over 6 måneder og ikke fundet nogen ændring i hjerte rate, blodtryk og andre faktorer. Konklusion: et sikkert produkt uden sideeffekter.

Den næste er fra Chicago: ingen sammenhæng mellem Yasmin og øget antal blodpropper.

I en undersøgelse fra Michigan argumentere forskerne ligefrem med at Drospirenone er med til at sænke hyppigheden af hjertekarsygdomme hos p-pille brugere.

I programmet omtales en stor engelsk undersøgelse som skulle vise at produktet er farligt, men den har jeg desværre ikke kunne finde. Faktisk kunne jeg ikke finde en eneste undersøgelse der var dissideret negativ, men jeg søgte heller ikke særlig længe.

Bedøm for dig selv.

Men hvis man ikke vil bruge pillerne kan man jo altid bruge et kondom – eller få en abort. I Norge steg aborttallet voldsomt (op til 36 % i perioder) blandt yngre kvinder i månederne efter en liggende debat tilbage i 1995.

Alt i alt har jeg svært ved at se at de udtalelser Fritz Rosendaal og overlægen fra Esbjerg kommer med, berettigere sådan en feber-stemning som har bredt sig blandt andre aviser og politikere i dag.

Måske de skulle gå til lægen og få nogle piller.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *