Ørevoks

Ørevoks, kroppens måske klammeste og mest klistrende sekret, er faktisk godt for dine ører – men udover at beskytte dit øre, kan det også anvendes til andre, mere overraskende formål.

Ørevoks dannes i dit mellemøre, af små sved-kirtler der kaldes glandula ceruminosae. De danner et sekret der dels består af døde celler, ‘olie’ og en voks-lignende masse. Hovedbestanddelen af ørevoks er faktisk kolesterol, som kirtel-cellerne selv danner (en pointe jeg synes er vigtig, fordi kolesterol har så dårligt et image i medierne, på trods af det faktisk en nødvendig bestanddel i mange af kroppens funktioner).

Men tilbage til det vigtige….

Ørevoks har masser af funktioner

Sekretet beskytter huden i øret mod at tørre ud, mod bakterier og – siger lærebøgerne! – mod at insekter kravler ind dit øre og slår sig ned. Gid vide hvordan de kloge har fundet ud af det?

Ørevoks renser sørme også øregangen. Det bevæger sig nemlig ud af øret – hovedsagligt når du tygger! – og på vejen tager det så skidt og støv med. Smart.

Faktisk er ørevoks så vigtigt, at læger fraråder at man selv begynder at fjerne det – også selvom man ikke er bange for insekter. Med de gængse vat-pinde skubber man nemlig i stedet ørevokset længere ind, hvor det så vil sætte sig fast, trykke på øretrommen og give betændelse. Lider du dog af for meget ørevoks, kan det istedet rekommanderes at bestille tid hos den lokale læge. Eller tygge rigtig meget.

Et lille kuriosum er de såkaldte ‘øre-lys’ – forskellige plattenslagere påstår at kunne fjerne ørevoks, med en art stearinlys (ear-candles). Ideen er at man sætter et lys på øret, og at det så skulle suge vokset ud. Youtube er selvfølgelig leveringsdygtig i videoer, så her kan du se en ung mand der prøver med selvsamme lys:

Det kan ikke anbefales, da chancen for at skade øret er temmelig stor. Røgen fra lyset trænger ned i øret, ligesom man kan komme til at prikke huld på trommehinden. Derfor er lysene også forbudt i flere lande. I øvrigt er det ‘voks’ man ser i videoen, blot fra lyset selv og ikke fra den unge herres øre.

Ørevoksens genetik

Det lyder langt ud, men der er faktisk nogle der interesserer sig for ørevoksens genetik. Ørevoks kommer i to varianter der bestemmes genetisk – en hård og en våd type. Den våde type findes hovedsaligt blandt afrikanere og vesterlændinge, mens den hårde type dominerer blandt asiater og indianer fra Nord Amerika.

earwax-wet.jpg earwax-dry.jpg
(Der findes 2 typer ørevoks: våd og hård – typisk fra en europæer og en asiat)

Faktisk så bruger antropologer ørevoks til at bestemme befolkningers migration – den våde type er nemlig ‘dominant’ og skulle en asiat og en europæer derfor få børn sammen, vil de børn alle have den våde ørevokstype. Da mange indfødte Amerikanere derfor har den hårde type, mener man det er (endnu) et argument for at de oprindeligt kom fra Asien.

Også havbiologer bruger ørevoks. Nogle typer hvaler opbygger nemlig hvert år et lag ørevoks. Derfor kan man i disse arter tælle år, ligesom man tæller ringe i et overskåret træ. Men jeg er vist ved at køre/dykke ud af et sidespor.

Ørevoks og brystkræft?

Tilbage på landjorden kædede forskere i en stor artikel fra 1971 ørevoks type sammen med risikoen for at få brystcancer.

Det lyder underligt, men det viser sig at kirtlerne der laver ørevoks, er i familie med kirtler i brysterne. Man begyndte derfor at undersøge, om der mon kunne være en sammenhæng mellem ørevokstype og risikoen for at få brystcancer. Her fandt man ud af at kvinder, med den våde type (som stort set alle europæiske kvinder har) gav en højere forekomst af brystcancer, end kvinder der havde den hårde type (den som mange Asiatiske kvinder har). Tilbage i 1971, inden alverdens smarte genteknologi, var der bare ikke så mange måder at undersøge dette nærmere på.

Men det var der i 2006: Et hold Japanske forskere fandt de nøjagtige gener der programmere for ørevoks. I 2007 – efter at have undersøgt 225 kvinder – viste de så en sammenhæng mellem kvinders mælke-sammensætning og ørevoks-type. Hvorfor man altså godt kunne få en formodning om at der også er andre sammenhænge, mellem de to kirtler.

Derfra til at kunne teste kvinders risiko for at få brystkræft gennem deres ørevoks, er der temmelig langt – den sammenhæng er nemlig ikke bevist endnu – men det ville dog være langt lettere, end den måde man gør det på i dag.

Update kl. 11.23: Politiken.dk har sørme en historie om at ‘fede’ øre høre mindre godt. Med fede mener de øre, der indeholder meget kolesterol – men kolesterol feder ikke, kolesterol opstår når vi spiser fedt! Tsk tsk….

14 Comments

Adrian 20. februar 2008 Reply

Hej Mike

Tak for en fantastisk blog, den har det hele, den er saglig, sjov og gennemtænkt.

Men nu til voksen

Dette er jo en yderst ubehagelig information at få. Sat op på en spids betyder det jo for alle os der har en smule ørevoks enten bliver fattige, aldrig mere vil have sex igen eller få infektion i øret…

Fattigdom idet man enten skal bruge en masse penge på at få ørerne renset professionelt, eller bestille så mange tider hos ens læge at man ikke har tid til at gå på arbejde…
Ingen sex er hvis man bare lader voksen være gør jo at man i disse mode-fanatiske tider, aldrig ville kunne finde kvinder der gider spendere tid sammen med en.
Det sidste er så ens (ihvertfald min) eneste udvej, da jeg som regl aldrig undværer hverken penge eller sex og så må døje med betændelse.

Vælger man tygge udvejen er det igen de ovenfor nævnte grunde der spiller ind, enten køber man sig fattig i Stimorol eller V6, eller også spiser man mere for at få tygget nok og derved bliver man fed og så er der heller ingen damer!

Herved er vatpinde lig med lykke… (Det skal ikke forstås sådan at vatpinde går ind og øger serotonin niveauet i synapsekløfterne, blot at ihvertfald sex øger lykke!)

Håber ikke det var alt for kringlet

Tak for nu!

Mike Barnkob 21. februar 2008 Reply

Hej Adrian –

Tusind tak for din kommentar! Det er sgu dejligt at få at vide at man skriver noget interessant – også selvom det er om ørevoks :-)

Jeg forstår udemærket dit problem, og måske var det også tegnet lidt for hårdt op at man slet intet skal gøre ved sit øre – hvis man er meget generet af ørevoks, så kan vand faktisk være et godt middel.

På apoteket kan man købe sådan nogle små ‘balloner’ som man suger vand op i, og så sprøjter op i øret. På den måde kan man så rense det overskudede voks ud – uden at ødelægge dit øre med vatpindene.

Der er et billede og en film her:
http://www.apoteket.dk/servlet/apoteket/artikel?id=8118&cx=702

Ens humør er vist temmelig afhængig af at der hverken er for meget eller for lidt serotonin, så måske er det meget godt at det ikke frigives når man piller sig i øret… der danner sig ellers temmelig sjove billeder i mit hoved, man forestiller sig jo hele forsamlinger der sad synkront og pillede øre og stønnede, og… ja okay.

Held og lykke med båden sex og penge og karrieren :-)

Mari Kvik 9. februar 2009 Reply

Wow, KUL side!!!!!! :D

Tabita 27. juli 2009 Reply

Hej Mike Barnkob,

Jeg har længe tænkt over hvorfor man har ´ørevoks, og det kommer nogle gange så stærkt igen at man tænker okay, det er sku for klamt….

Jeg syntes det var cool at læse lidt mere om det i denne her artikel her inde, men jeg må også tilstå at jeg som barn altid var inde hos min øre læge Barnkob i Odense at få gravet ud… Da jeg så her for godt et lille år siden var gravid blev det rigtigt slemt med mit ene øre og i dag driller det rigtig meget igen, at jeg tænker okay, og hvad kan jeg så gøre uden at gå til Ørelæge hele tiden og få alverdens ting til det og det hjælper sku ikke så meget…

Vatpinden er sku det der er best i min verden, selv om jeg godt ved at alle fra råder en det i det lange løb…

Men vhis du har bedere råd så kom med dem….

Tabita

Mike Barnkob 27. juli 2009 Reply

Hej Tabita,

Hvor sjovt du har været ved Øre-næse-hals lægen Barnkob. Der er vildt mange der kender ham, og så vidt jeg har regnet ud er det min morfars bror eller noget i den stil. Jeg må møde ham engang :-)

Vedr. øret:

Mit råd vil være at købe en såkaldt “øresprøjte” hos Matas eller Apoteket – den kan du fylde op med lunken vand og så selv skylle dit øre med.

Men jeg kan nu sagtens forstå hvorfor vatpinde er så populære… det føles jo vildt dejligt at blive nulret i øret på den måde :-)

henrik Andersen 14. august 2010 Reply

Dine kommentarer om Ørelys og Ørevoks er rigtige Lysene suger ingen ørevoks ud, den voks som ses er fra lyset. Der er dog et øget udflod i de efterfølgende 24-48 timer. Indslagene på U-tube er vist for deres genvordigheder ikke for deres saglig eller faglighed. Den unge mans mor er af en anden mening, nemlig at det er nemmere at kritisere og grine af de ting man ikke forstår end som at lære at forstå dem. Der er endda en producent i Ungarn som bruger et af indslagene for at fortælle dig at deres produkt er sikkert, ihvertfald mere sikkert end en gammel avis.
Du påstår også at Ørelys er ulovlige i mange lande, kan du nævne bare et par stykker?
Jeg kan med saglihed fortælle dig at lægeuddannelsen i Grækenland, Spanien og Tyskland indeholder et element med Ørelys behandling.
Jeg søgte efter information omkring ørevoks da jeg kom på tværs af din hjemmeside, når man prøver at lave et stykke alvorligt arbejde, ja så er denne side næsten det samme som indslagene på U-tube. Internettet er jo taknemmeligt og man kan få stort set alting offenliggjordt uden at man behøver at verifisere sandheden, jeg høber ikke dit fremtidige arbejde får de samme verdier.

Mike Barnkob 14. august 2010 Reply

Hej Henrik,

Tak for din kommentar. Indlægget her handlede om ørevoks, og jeg tog øre-lysene med som et kuriosum – men jeg kan med fuld alvor fortælle dig, at det på ingen måde er en anbefalelsesværdig behandling. Hvis du søger på pubmed.org (en database over samtlige medicinske artikler) så finder du rigtig mange gode argumenter for IKKE at bruge dem.

Her er konklusionen fra et par stykker:

1. “A survey of 122 otolaryngologists identified 21 ear injuries resulting from ear candle use. Ear candles have no benefit in the management of cerumen and may result in serious injury.”
(http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8849790)

2. “The inescapable conclusion is that ear candles do more harm than good.”
(http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14979962)

Det er heller ikke et argument at de underviser i det i Grækenland eller andre steder. Og hvor har du iøvrigt læst det henne? Er du sikker på at de virkelig uddanner læger i disse lande i øre-lys brug? Jeg tvivler meget.

Jeg står derfor fuldstændig ved mit udsagn. Jeg bruger betragtelig mængder tid på at verificere mine udsagn her på bloggen, og synes netop at et medicinsk fagligt indslag om ørevoks mangler når man ser hvor meget nonsens der ellers er om disse lys.

Henrik Andersen 15. august 2010 Reply

Hej Mike
Vi kan sikker diskutere dette til dommedag da du læser medicin og ørelys er en såkaldt alternativ uvidenskabelig metode. Den havde været i brug for omkring 2500 år den gang videnskaben stadigvæk var overbevist om at Jorden var flad.
Med hensyn til din tvivl, så har jeg det fra de følgende bøger:
Ear Candling and other treatment fo ear nose and throat. Andrew Sceats 2004.
Ear Candling in essence. Mary Dalgleish & Lesley Hart 2006
Hopi Candles Jill Hamilton 2003
Det er tre bøger, så jeg er overbeviwst at mindst en af dem, har taget tid til verificere deres source.
Jeg finder det ikke vanskeligt at tro på de informationer som du har, de skal nok passe, et lignende resultat har være tilfældet mad mange håndkøbsmediciner. Hvis du ikke hved hvad du laver så kan det nemt gå galt.
En person som er uddannet og hved hvad de bør gøre før under og efter behandlingen er ikke til stor fare for sine klienter.
Jeg kan fortælle at ansvarsforsikringen for en ørelys terapeut i england kun stiger med omkring £20 om året når de har andre terapier forsikret. Forsikringsselskaberne har også taget ting som at de har tændte lys kun få cm. klientens hår og at de yder op til £ 2 millioners dækning, de er generelt ret konservative i deres risikoberegninger.
Jeg siger tak for dine oplysninger de vil være meget hjælpsomme da det netop er uvidenheden jeg gerne vil til livs.
I mit beskedne projekt har jeg talt med ørelysterapeuter som tilsammen har behandlet omkring 1200 mennesker.
1 havde smerte, det viste sig at hun have brugt øredråber umiddelbat før behandlingen.
3 kunne ikke lide det og bad om at få behandlingen afbrudt.
Ca 10 % Følte ingen forandring.
De resterende alle sagde at de følte en forandring for det bedre.
Nu var de alle Englændere og som følge deraf kan det tænkes at 15 % ikke ville fornærme teraputen fremfor at være ærlige.
MVH Henrik

Anders 5. november 2011 Reply

Hej Mike..

jeg har hørt man kan blande glycerin og lunkent vand og putte det i pumpen og skylle øret.. for det første er det rigtigt?, og derudover hvad er blandingsforholdet?

Gitte Slejborg 16. marts 2012 Reply

Jeg er ked af, at måtte skuffe dig med, at jeg for ca. 18 år siden fik en svær eksem, først på bryst og hals, der bredte sig videre opad halsen og ind i og omkring ørerne. Lægerne lagde gaze med binyrebarkhormon og andre behandlinger, men det blev kun værre. Da jeg konsulterede en healer, som jeg på daværende tidspunkt, knap vidste, hvad var for én, blev jeg bahandlet med ørelys og healing. Og efter to mdr. var det væk. Ydermere blev mit syn også forbedret, jeg så alting klarere, ikke i overført betydning, men helt konkret. Og mine problemer med bihulebetændelse forsvandt også. Jeg har et par gange haft optræk til eksem i ørerne igen og tager så til healer og får behandling med ørelys.
Idag kan man købe lysene i håndkøb. Der skulle være nogle i omløb, som ikke er ok. Jeg har ikke forsøgt at brænde et lys af, uden kontakt til et øre, for at se, om lyset så udvikler voks alligevel? Men jeg har set, at der er forskel fra person til person. Måske skulle du prøve at brænde et af i et øre og et uden et øre, for at få bekræftet din påstand? Jeg vil gerne høre om resultatet. Din forklaring virker seriøs, men jeg må sige, at de har virket på mig.
Vh. Gitte

Annett 29. marts 2012 Reply

Hej,
jeg er selv meget glad for ørelyset som jeg bruger mod ørepine. Røgen fra lyset kan ikke trænge ned i øret, fordi varme som bekendt stiger til vejrs. Det er også derfor at lyset rent faktisk virker, varmen gør ørevoksen blød og samtidig skaber varmen en uddrivende og opaddrivende effekt, der suger voksen op i øret. Mit råd til dig: prøv det før du dømmer:)

d 6. april 2012 Reply

Lad vær med at spørge hvordan, men jeg har hittet ud af at ørevoks er UV-reaktivt!

kino 4. januar 2013 Reply

Jeg har begge typer ørevoks, er jeg så et blannings produkt? (har almindeligt skandinavisk udsene)

Skriv et svar