Hvordan virker fantasy?

Den tragiske historie om de to unge knægte der begge gik i koma efter at have indtaget en overdosis af ‘fantasy’ fik mig til at undersøge hvordan stoffet rent faktisk virker. Det blev hurtigt tydeligt at det ikke er så fantastisk, som navnet ellers ligger op til.

ghb.jpg

‘Fantasy’ har i virkeligheden det sexede navn gamma-hydroxy-butyrat, som forkortes GHB. Det findes naturligt i kroppen i små mængder, og man prøvede i 60’erne at bruge stoffet som søvn-middel og som en kur mod alkoholisme.

Gamma-hydroxy-butyrat, GHB eller bare ‘fantasy’.

Søvn, fordi GHB aktiverer det meget omfattende GABA-system i hjernes nerver, hvilket ‘sløver’ det meste af hjernen ned. For den rus-søgende, betyder det at hæmningerne forsvinder, sanserne svækkes, og at ens dømmekraft fordufter, hvilket på mange måder afspejler en form for alkohol-rus.

GHB aktiverer også nerver, som påvirker dopamin-niveauet i hjernen. Dopamin kaldes nogle gange for hjernens ‘belønnings-stof’, fordi det giver en tilfredshedsfølelse, hvilket også er grunden til at mange stoffer inklusiv ‘fantasy’ er vanedannende.

Der er dog et lille twist her – for mens små mængder GHB øger niveauet af dopamin, så vil store mængder faktisk få nerverne til at tilbagehold dopamin. Man ser derfor typisk at folk er voldsomt eksalteret og euforiske de først 10 minutter, men efter 20-40 minutter stærkt bevidsthedssvækket.

Den dopamin der tilbageholdes, frigives så dagen derpå, hvilket gør at man bliver frygtelig frisk og ovenpå. Noget de to unge knægte nok får brug for, når deres forældre får fat i dem.

Af hvad man har kunne læse i medierne tyder alt nemlig på at de har taget en kæmpe overdosis af stoffet. Forskellen mellem rus og koma ligger i milligram – bare en lille smule for meget, føre til bevidstløshed og kan have livstruende konsekvenser, hvilket historien med tydelighed viser.

Narkohandler burde tvangsindlægges til et kemikursus

Derfor undre det mig også at narkohandlere er så komplet stupide at de propper lortet i flasker blandet med vand. På denne måde er det komplet umuligt at se hvor meget man får, og dermed umuligt at styre.

Yderligere forstærkes effekten af stoffet voldsomt af alkohol, og andre stoffer der virker på samme system. Narkohandlere bør derfor også fraråde deres kunder at kombinerer indtagelsen med alkohol og andet psykedelika. Faktisk ville jeg gå så vidt som at sige, at det er usædvanligt dumt at drikke alkohol samtidig med.

Noget tyder dog på at de ikke tager disse ting specielt alvorligt – der er gennem de senere år set en voldsom stigning blandt folk der indlægges akut pga. ‘fantasy’ forgiftning, selvom det nok hovedsagligt skyldes at det simpelthen er blevet mere udbredt.

Virkninger

Og det vil jeg da gerne prøve at gøre lidt ved – læs bare hvad du risikerer ved at tage ‘fantasy’:

For meget ‘fantasy’ føre til kramper, opkastning, bevidstløshed og til sidst koma. En række reflekser forsvinder, bl.a. ens hoste-refleks – mange dør derfor af at kaste op, hvoraf noget så kommer ned i lungerne uden at det hostes op igen. Ved meget svær overforgiftning holder folk op med at trække vejret dybt nok, hjertet slår langsommere og der er risiko for at dø af ilt mangel.

Hvis du derfor er ude og danse kl. 6:30 og din ‘bevidstheds-udvidende’ kammerat pludselig besvimer, så skal du sørge for at han har hovedet ned i jorden. Så sluger han ikke hans eget opkast i hvert fald. Og så skal han selvfølgelig på skadestuen, så de kan smække ham i en respirator, ligesom de to unge fra det virkelige liv.

Virkningen af stofferne holder op efter et par timer, og en rapport i Ugeskrift for Læger skriver at der stort set ikke er nogen mortalitet når folk først er blevet indlagt. Så forhåbentligt klare de to herre den i denne omgang.

Tilgengæld er der flere steder beskrevet, hvordan folk der vågner op efter sådanne en forgiftning plejer at være temmelig uforstående overfor hvorfor de overhovedet er på hospitalet. Som nævnt før frigives en masse dopamin, og de føler sig friske – samtidig kan de sjældent huske noget som helst.

Så er det godt at man har den samlede danske presse til at minde sig om ens bommert!

Update: Politiken.dk rapporterer nu at de to er ved at være i bedring. Den ene er helt frisk, mens den anden har pådraget sig en ‘kemisk lungebetændelse’. Gad vide hvad det er?

9 Comments

Per 2. marts 2008 Reply

Godt at se en saglig behandlig af emnet ‘stoffer’. Uden for mange tillægsord og sætninger som ‘farligt dræbernarko’ osv.

staffan 2. marts 2008 Reply

Hej Mike!
här kommer en lille länk om forskning om droger och hjärnan.
Helt pedagogiskt.

Mike Barnkob 3. marts 2008 Reply

Det er sgu en meget fed side Staffan… tak for den.

Morten 3. marts 2008 Reply

En “kemisk lungebetændelse” er en inflammation i lungerne p.g.a. fremmede stoffer, f.eks. opkast (mavesyre er en grim ting at have i lungerne) eller andet indåndet materiale som støv, drikkevarer og lignende, men altså uden infektion med bakterier eller virus. Da reaktionen er den samme med opsvulmen af slimhinderne, væskeudtræden o.s.v., er det lige så farligt som en infektion. Det går som regel over, når de fremmede stoffer er renset væk, men det kan godt tage tid. Hvis der er klumper fra f.eks. opkast eller større støvpartikle, generer det også lungevævet, og man kan i den forbindelse tale om en slags “mekanisk lungebetændelse” – altså ikke med tandhjul og sådan, men fordi noget fysisk generer vævet. Men man grupperer det som regel sammen med en kemisk lungebetændelse.

Mike Barnkob 3. marts 2008 Reply

Hej Morten, klasse, tak for beskrivelsen!

Det passer jo faktisk meget fint med teorien, gutten har nok kastet op og været så uheldig at få noget af det ned i lungerne.

Mike

Ann Sophie 24. oktober 2010 Reply

En af mine bekendte døde i nat af en overdosis af Fantasy, der var ingen sammen med ham da han døde, men lægerne siger han døde af iltmangel. Har han lidt imens han døde? (skal lige siges at han både havde drukket meget alkohol og taget coke).
Håber du kan hjælpe mig.

Ann Sophie

Mike Barnkob 25. oktober 2010 Reply

Hej Ann Sophie,

Det var en skrækkelig historie. Jeg håber I får sagt godt farvel til ham. Det er en farlig cocktail han har taget, men din ven har formentlig ikke lidt, da han højst sandsynligt først er besvimet og så simpelthen ikke vågnet igen.

Louise 31. maj 2011 Reply

Det er er en dejlig side :-)’

Doris 6. april 2018 Reply

10 tommelfinger op til dog,men dem der ta’r det vil bare ryste på hovedet af denne artikel

Skriv et svar