No bullshit kuren: Sådan taber du dig i virkeligheden

I samme tempo som vores bæltestørrelser vokser, bliver antallet af selvhjælpsbøger, diæter, fedt-fattig mad og mave-forsnævrende operation større og større. Alligevel bliver vi federe og federe. Hvorfor?

obese.jpg

The Obese Conversation.

Årsagen, tror jeg, tror jeg skal findes i den mængde bullshit der ugentligt bliver publiceret omkring kost og vægttab. Medierne tror at læserne gerne vil vide hvordan man kan tabe sig uden at røre en finger – måske har de ret, men der er ingen i verden, der endnu har vist at man kan tabe sig på denne måde.

Hvis man gerne vil tabe sig, er det grundlæggende et spørgsmål om at du og din krop bruger mere energi, end du får ind. Ren matematik. Spiser du 2000 kalorier om dagen, jamen så skal du forbruge mere end 2000 kalorier for at tabe dig.

For meget bullshit

Alligevel flyder aviserne over med bullshit efter bullshit om vægttab.

Æd videre mens du slanger dig‘ lyder opskriftet fra en artikel, som dybest set er reklame for ét firmas piller. Firmaet Immorgene Concept har fået forskere fra University of Liverpool til at undersøge stoffet alpha-lipoic acid, og selvom forskerne ikke selv mener man kan sige noget specifikt om effekten på mennesker, så rapporterer avisen det alligevel.

Eller hvad med fitsness-pillen: ‘Inden længe kan det være muligt at få en masse af de fordele, vi kender fra motion – blot ved at tage en pille.’ Sikke dog noget sludder og vrøvl.  Der gik dog heller ikke lang tid før andre forskere fandt det relevant at køle forventningerne lidt ned.

Længst ude på bullshit skalaen finder vi en hel del selvhjælpsbøger – hvad med rådet: ‘Spis grøntsager, frugt og bær i regnbuens farver‘. Eller: ‘Drik usødet granatæblesaft‘. Hvad fanden er det?

Omvendt så er metoder, der rent faktisk viser en effekt, ikke noget aviser eller selvhjælpsbøger går specielt meget op i. Et forsøg hvor 1685 overvægtige amerikanere, hver dag skulle skrive ned hvad de havde spist, resulterede i 5.8 kilograms tab i snit. Ingen tvivlsomme piller eller underlige diæter – men heller ingen omtale. Trist.

Sådan taber du dig i virkeligheden

Hvis du i virkeligheden gerne vil tabe dig, så er tricket at du først og fremmest accepterer at der ikke findes nogen ’10 ugers kur’ eller lette fiks. Mentalt kan man ligeså godt indstille sig på at det er det lange træk, man skal gå efter.

En no bullshit kur, bør derfor se således ud:

1.    Spis færre kalorier.
2.    Motioner mere.

I teorien i det i hvert fald så simpelt. I praksis kan det være svære end som så. Her er et par bud på hvordan du opnår det.

Indtag mindre energi ved at:

  • Lad vær med at drikke sodavand og for meget alkohol. De er fyldte med kalorier.
  • Lad vær med at tage to portioner.
  • Spis mad med færre kalorier i og som mætter. Fx salat og grønt.
  • Spis altid morgenmad, da det forhindre dig i at ‘over spise’ på andre tider af døgnet.
  • Skriv ned hvad du spiser hver dag.

Brug mere energi ved at:

  • Motioner tre gang om ugen. Det er bedre at træne ved lav intensitet i lang tid, end ved høj intensitet i kort tid. Dette skyldes at fedtforbrændingen først rigtig sparker ind ved træning over 1 time. At løbe er en god måde at motionere på.
  • Små aktiviteter hjælper også – ta’ trappen, parker bilen langt væk, lav flere ting hvor du bevæger dig, end hvor du sidder stille.

Ved at fokuserer på simple faktorer der rent faktisk har vist en effekt, frem for nogle der i bedste fald er tvivlsomme, tror jeg man kunne komme langt. Måske endda et par størrelser ned i bæltestørrelsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *