Sådan ser hjertet ud

Dette må være den bedste animation jeg endnu har set af hjertet. Synes simpelthen det ser så fedt ud!

Animationen har jeg på værste vis kryds-linket fra HeartWorks, som efter alt at dømme har lavet noget temmelig fedt undervisnings udstyr omhandlende hjertet.

Lidt om hjertet

Hjertet fungerer som en pumpe, der sender vores ca. 5 liter blod rundt i hele kroppen en gang hvert minut. Over 75 år, bliver det til 400 millioner liter blod, hjertet har pumpet rundt.

Blodet bære ilt rundt til alle kroppens cellerl. Uden ilt dør de fleste celler i kroppen hurtigt.

Ilt-fattigt blod når tilbage til hjertet gemme to store vener, vena cava inferior og vena cava superior, som ikke ses på animationen.

Herfra føres blodet først gennem hjertets to højre kamre, og derfra videre over i lungerne. Det er disse to kamre, der fylder det meste af animationen her over. Man kan se hvordan det mindre forkamre, atrium dextrum (latin: forhal, højre), pumper først og skubber blodet ind i højre kamre, ventriculus dexter (latin: kammer, højre), der så trækker sig sammen fra bunden og presser blodet over i blodet gennem arterier til lungerne.

I lungerne bliver blodet iltet, og ført tilbage til hjertets andre to kamre, atrium sinitrum og ventriculus sinister (venstre forkammer og ventre kammer). Det yderste af hjertet, helt mod venstre, udgør bunden af venstre kammer. Herfra pumpes det iltet blod ud i vores store arterie, aorta, der ses som medister-pølsen med de tre opadgående rør på animationen.

Her ser du hjertets forskellige kamre, og hvilken rute blodet følger rundt i hjertet. Den blå linie symbolisere ilt-fattigt blod, den røde, ilt-rigt blod.

Her ser du hjertets forskellige kamre, og hvilken rute blodet følger rundt i hjertet. Den blå linie symbolisere ilt-fattigt blod, den røde, ilt-rigt blod.

Hvis du har lyst, kan du røre det yderste af hjertet, som jeg vist har fortalt om før – ta’ en finger, og pres den ind mellem dine ribben på venstre side. Det skal være lidt under brystvorte niveau og midt mellem midten af brystkassen og din skulder.

Prøv at mærk det yderste af dit hjerte ved at holde en finger mellem ribbenene i venstre side.

Prøv at mærk det yderste af dit hjerte ved at holde en finger mellem ribbenene i venstre side.

13 Comments

 1. jeg synes det er rigtig godt det arbejde i har lagt i siden så jeg synes det er rigtig godt tak

 2. Den er der ikke længere. jeq kan ikke se det længere fra nogen computer. Kan du ikke lave det til i morqen .. Skal bruge den til min pæsentation plz :)

 3. Hvad er det der mangler? Hjertet kræver flash, så det skal computeren have.

  Mike

 4. Emma og Josefine

  3. juni 2009 at 07:49

  Vi synes hjerteanimationen er over fed, og vi ville blive glade for hvis du kunne lave et blodkredsløb (animation) eller en lungeanimation.
  Vi skal bruge det til et projekt i skolen.
  Tak på forhånd.
  Hilsen Emma og Josefine

 5. Linea, Mathias og Dz

  8. september 2010 at 07:32

  Hej.
  Vi er ved at lave en skole opg.
  Tak for oplysningerne (:
  Hilsen de klamme børn<33

 6. Jeg er glad for at så mange kan bruge denne post om hjertet :-) Jeg har lagt animationen ud igen – men jeg kan ikke sende den til nogen. Hvis I gerne vil have noget at vise frem til jeres fremvisninger, så vil jeg foreslå at I går ned til en slagter og beder om et eller to grise-hjerter, de er billige – de minder helt vildt meget om det vi mennesker har også kan I evt. skære det ene op så I kan se de forskellige kamre og sende rundt i klassen.

  Mike

 7. jeg syntes det er godt for man lære meget man kan sagtens bruge den hvis man skal lære noget om hjertet.

 8. Flot arbejde… Det har hjulpet mig meget i en af mine opgaver omkring kroppen, i naturvidenskab. Tak for det..

 9. hej :)
  hvor har du fundet det “billede/film” med hjertet?

 10. jeg syndes at det er godt at fortælle hvordan hjertet er opbygget

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2014 Mike Barnkob

Theme by Anders NorenUp ↑