Gør-det-selv biologi

Jeg er sørme med i denne uges udgave af Weekendavisen, fordi jeg er eneste dansker der er tilmeldt som &#8220gør-det-selv biolog&#8220 i et hurtigt voksende netværk kaldet DIY-Bio. Men er jeg virkelig den eneste i Danmark der synes det her er spændende?

Biologisk teknik-klubber? Måske ikke så dumt endda.
Biologisk teknik-klubber? Måske ikke så dumt endda.

Hvad er gør-det-selv biologi?

DIY-Bio står for do-it-yourself biology og har sit udgangspunkt i Boston, hvor en hård kerne af nørder mødes for at lave forskellige biologiske forsøg. De har vidt forskellig baggrund, men alle til fælles at de gerne vil lære mere om naturen, og ikke er blege for at tage moderne metoder i brug.

Ideen har spredt sig og i dag er der ved at opstå grupper mange steder i USA, og et par enkelte andre steder i Europa og Sydamerika. Omkring 650 mennesker har tilmeldt sig deres mailliste, lige fra en 13 årig, over supernørder til universitets professorer, der alle følger med og giver deres indspark på forskellige skøre og sjove ideer.

I artiklen skrives der bl.a. om Meredith Patterson, der arbejder på at få yougurt til at lyse grønt, hvis det kommer i kontakt med stoffet melamin, der som bekendt har forgiftet en uvist stort antal børn i Kina. Ideen er at lave et billigt alternativ til de dyre testmetoder der bruges i dag. Hun arbejder sammen med andre på projektet, hvilket alt sammen kan følges på openwetware.

Openwetware er et forum og wiki, for forskere og almindelige mennesker, der alle interesserer sig for syntetisk biologi. Jeg har før skrevet lidt om syntetisk biologi og iGEM (her og her), men kort fortalt kan man sige, at det drejer sig om modifikation af levende organismer, ud fra rationelle betragtninger.

Andre forsøger at lave billige forsøgsudstyr, fx en gel box eller PCR maskiner. Begge dele er essentielle i et laboratorium, hvor man gerne vil indsætte nye gener ind i organismer, men desværre også temmelig dyre. Men ikke hvis man laver dem selv. Jeg har før vist hvordan man kan isolerer sit eget DNA på 20 minutter, men synes det kunne være sjovt at lave en “gene-gun”, så man kan sætte nye gener ind i blomster. Desværre har jeg endnu ikke haft tid til at kigge på det.

Laboratorium med gel box og PCR maskine, begge ting man kan lave der hjemme med lidt snilde.

Hvorfor skal folk have lov til det?

Et nærliggende spørgsmål, som jeg selv bliver forholdt over for, er hvorfor dog i alverden folk selv skal have muligheden for at lege rundt hjemme i køkkenet.

Jeg er fra en generation, hvor langt de fleste havde en computer da de voksede op. Jeg husker med stor glæde tilbage på min stor-nørde dage i 8. og 9. klasse, hvor mig og kammeraterne byggede vores egne computere og programmere dem. Det kunne vi gøre fordi ånden og filosofien bag gjorde det muligt. Der var en åbenhed omkring computere, der var stærkt smittende og lærerig. Ud fra computerbevægelsen i 90’erne opstod der en eksplosion af viden og økonomisk vækst, vi sjældent har set før. Den filosofi kunne være fantastisk at overføre til biologi.

Spørgsmålet er derfor: er der andre i Danmark, der kunne tænke sig at melde sig under fanerne?

Kilder

Den lille gen-splejser.
DIYBio maillinglist.
DIYBio hjemmeside.

7 Comments

Mogens Hvidtfeldt 22. februar 2009 Reply

Nu er jeg ikke sikker på at selv begrebet amatør helt dækker over min manglende viden inden for biologi – men det er klart noget jeg ville være interesseret i. Måske kunne jeg lære nok til at kalde mig amatør biolog ;)

Mike Barnkob 23. februar 2009 Reply

Fedt! Det kunne være vi skulle starte en lille gruppe op på nettet for at udveksle ideer? Alternativt er DIYBio gruppen på google et super godt sted at starte.

Mike

Rasmus 26. februar 2009 Reply

Jeg så det godt – stort tillykke!

Kristian Østergaard 27. januar 2010 Reply

Hej Mike

Godt initiativ.
Det er ikke utænkeligt at jeg også er med på at prøve nogle ting. Jeg er godt nok allerede biolog og biologilærer, men ikke molekylærbiolog.

Bo H Westergaard 17. august 2010 Reply

roder en del med biologi

Skriv et svar