Er Danmark klar til en rigtig, seriøs epidemi?

Den første dansker er blevet inficeret med svineinfluenza, og i den forbindelse er det interessant at følge med i hvordan vi som land håndter situationen.

Folk i Mexiko med masker for at beskytte sig og andre mod influenza.
Folk i Mexiko med masker for, at beskytte sig og andre mod influenza.

Lad det være sagt med det samme: min ringe holdning er, at svineinfluenzaen ikke er særlig farlig endnu. Der er kun rapporteret ét dødsfald uden for Mexico og de fleste inficerede klare sig igennem helt uden medicin, ved simpelthen bare at blive under dynen.

Men situationen kan ændre sig. Influenza viruser muterer og udvikler sig helt vildt, og hvis vi er uheldige vil der opstå nye varianter der er mere farlige. Det sker ikke ofte, kun ca. 2-3 gange hvert århundrede, at farlige versioner opstår, men risikoen er der, og så bliver det pludselig død alvorligt. Den Spanske syge fra 1918 slog omkring 20 millioner ihjel, Hong Kong influenzaen fra 1968 ca. 1 million. Jeg vil skrive mere om biologien bag influenza senere her på bloggen.

Hvis det sker, kan vi som land og borgere gøre en stor forskel. Det drejer sig om, hvordan vi agerer, og det er altså derfor jeg finder situationen lige nu spændende.

Lad os tage udgangspunkt i det første danske tilfælde med svineinfluenza.

Check-in på Hvidovre hospital

Vores danske index-case har været i New York, hvor der er et betydeligt udbrud i gang. Kvinden tager flyveren hjem, bliver syg med influenzalignende symptomer og beslutter at tage på hospitalet, direkte ind på infektionsmedicinsk afdeling.

Man må næsten tro hun har været i forbindelse med en læge, for TV2 Nyhederne beskriver at hun går ind af en særlig indrettede indgang, hvor personalet er forberedt og går med masker (og højst sandsynligt også er i forbyggende behandling med anti-viral medicin). Eller også har hun bare tænkt sig usædvanligt godt om. Kæmpe plus både til patienten og læger, for hvis smittede bare gik direkte ind på skadestuer eller venteværelser, ville de udsætte en stor gruppe mennesker for virusen og flere ville blive smittet. Moralen er, at man bør starte med at ringe, helst til sin praktiserende læge, og holde sig væk fra andre mennesker, hvis man tror man har influenzaen.

Pressemødet

Dagen efter holdes der så et pressemøde med repræsentanter fra Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen. Jeg har ledt efter klip fra hele mødet forgæves, så følgende betragtning er blot ud fra hvad jeg har kunne se i nyhederne.

Umiddelbart virker det jo meget fint. De får sagt &#8220slap af folkens!&#8220 og &#8220vi har styr på det&#8220 rigtig mange gange. Men.

Dette er deres gyldne øjeblik for at få kommunikeret vigtige informationer ud til befolkningen, og i det perspektiv synes jeg ikke de tænker sig nok om. Hvor er alle beskederne om at det bedste man kan gøre er, at vaske sine hænder ofte samt nyse på skulderen i stedet for hænderne?

I stedet diskuterer de Tamiflu, vores vigtigste medicin mod influenzaen. De er nervøse, for hvis mange bruger Tamiflu (hvilket for det første er meget usandsynligt siden den er receptpligtig), så udvikler virusen hurtigere resistens. Og mens deres frygt ikke er ulogisk, så skulle de hellere kigge lidt på deres Amerikanske kollegaer på Center for Disease Control, der klogeligt neddæmper al diskussion om Tamiflu, og i stedet bruger deres pressemuligheder til, at forklare folk, at de skal hvile sig, drikke vand og tage panodiler hvis de er syge.

Myndighederne diskuterer tamiflu. De skulle hellere fortælle om håndvask og søvn.
Myndighederne diskuterer Tamiflu. De skulle hellere fortælle om håndvask og søvn.

Kontrol af spredningen

Myndighederne er nu i gang med at få fat i alle passagererne på flyet, hvilket jo er meget klogt. Men de har åbenbart valgt kun direkte at teste de omkringsiddende passagere, hvilket jeg finder vildt underligt. Vi snakker om en temmelig simpel og billig test som tager et par timer at gennemføre og flyveren havde kun 112 med. Det er mig lidt ubegribeligt, at man ikke bare tester alle på flyet, så eventuelle andre tilfælde opdages inden de når at smitte andre.

Kontrollen af spredningen her i starten er nemlig temmelig vigtigt. Det er nu vi kan gøre en stor forskel uden alt for mange armbevægelser. Et godt beredskab bliver på denne måde ironisk nok, et man ikke ligger mærke til. Først når flere tilfælde præsenterer sig her i Danmark, finder vi ud af om vi er godt nok forberedt og kan holde dem alle i skak.

En samtale med en læge fra infektionmedicinsk afdeling her i Odense, afslørede dog at de har tænkt sig godt om, og er forberedt på en hel del. Der er åbenbart også lavet planer for netop denne type epidemier. Det er nu meget beroligende.

Kilder

Billeder fra Flickr (1, 2)

2 Comments

Maja Højgaard 4. maj 2009 Reply

Det gik væsentligt bedre under fugleinfluenza-truslen. Der gik ikke længe fra det var konstateret i Tyrkiet (tæt på EU) til alle praktiserende læger i Danmark have det nødvendige udstyr.

Denne gang har myndighederne bare udsendt materiale om udstyrret en læge der mistænker svineinfluenza bør iklæde sig før nærmere kontakt med patienten. Der er dog ingen informationer om hvor man kan få det eller hvad kravene er.

Mike Barnkob 4. maj 2009 Reply

Hej Maja, mange tak for din kommentar.

Min insider på infektionsmedicinsk afdeling brokkede sig også lidt over de praktiserende der omvendt brokkede sig over at de kun måtte modtage potentielle-influenza patienter i enerum eller ligefrem skulle ta’ hjem til dem. Men deres afdeling havde nu taget fat i de praktiserende her på Fyn virkede det til.

Held og lykke med dit kandidatur!

Mike

Skriv et svar