En voksen hjerne vejer mellem 1300 – 1400 gram. Hjernen af en nyfødt er 350 – 400 gram.

Hjernen og rygmarven er omgivet af en flydende væske, kaldet cerebrospinalvæsken, der hjælper os med at slæbe rundt på de mange gram. Væsken skaber en opdrift, hvilket reducerer den relative vægt af hjernen til ca. 50 gram, der mindsker belastningen på de mange kar og nerver der forlader hjernen til omkring 50 gram.
Update: tak til Morten for fysiklektionen i kommentarerne.
Kilder
Brain Fact and Figures.
Billede fra BioNerd.
Sentralnervesystemet af Per Brodal, 4. udgave, Universitetsforlaget.
4 Comments
Hmm Mike, du mener ikke seriøst, at hjernen bliver lettere at slæbe på, fordi den er omgivet af væske vel – hvis du gør, burde du have dine skolepenge tilbage (i hvert fald dem for fysiktimerne).
Det er naturligvis rigtigt, at væsken giver en opdrift på hjernen (Arkimedes lov), men det betyder altså ikke, at hjernen bliver lettere at slæbe på. Hvis hjernen fx vejer 1400g og cerebrospinalvæsken 500g, så vejer hjerne+cerebrospinalvæske selvfølgelig 1900g. Den opadrettede kraft, som væsken påvirker hjernen med (opdriften) skabes ved, at væsken påvirker kraniet med en tilsvarende nedadrettet kraft
Dejligt med så skarpe læsere.
Jeg betaler (heldigvis) ikke noget for at gå i skole.
Du har jo fuldstændig ret i at vægten reelt ikke ændres. Men fordi hjernen flyder rundt i denne væske, så mindskes den belastning der er på kar og nerve til og fra hjernen betydeligt (til de omkring 50 gram). Påstås der ihvertfald i min hjernebog. Og det er selvfølgelig ikke det der står kan jeg godt se. Pinligt. Pinligt.
DET ER RiGTIG GODT LAVET!
tak