Syddansk Universitet stiller op til iGEM

Jeg er simpelthen så glad disse dage. Efter et par måneders forarbejde, står det klart, at Syddansk Universitet stiller op til den internationale iGEM konkurrencen som jeg tidligere har skrevet om.

Konkurrencen går groft sagt ud på at &#8220om-programmere&#8220 levende celler, så de gør hvad vi beder dem om. For at forstå hvorfor det er interessant, så prøv at se videoen her:

Videoen viser en af kroppens blod-celler, en neutrofil granulocyt, jagte en bakterie. Neutrofile granulocytter udgør kroppens først forsvar mod infektioner. Deres job er simpelthen at ødelægge invaderende celler.

Prøv at tænk over hvordan de to celler, bakterien og vores neutrofile granulocyt, bestemmer deres retninger. Der foregår en temmelig stor mængde data-behandling i begge celler – jeg kan især godt lide det øjeblik, hvor blod-cellen møder to bakterier samtidig og åbenbart bestemmer sig for, at forfølge den ene af dem. Fantastisk! Efter bakterien er fanget (dvs. ædt) bliver den nedbrudt af processer inde i blod-cellen.

Vi har altså at gøre med organismer, der kan udføre komplekse beregninger og handlinger. Og de fylder nærmest ingenting, deres størrelse måles i mikrometer, hvis man har begreb om noget så småt.

iGEM konkurrencen prøver at udnytte dette. Gennem brug af gen-manipulation kan vi indsætte eller fjerne funktioner, og hvis vi bliver gode nok til dette, vil vi pludselig have adgang til mikro-maskiner, der f.eks. kunne bruges til at bekæmpe sygdomme helt lokalt. Smart ikke?

Kilder

Cellular and Molecular Immunology, 2007, Abbas et al.

Skriv et svar