Sludder og vrøvl om WHO’s rolle under H1N1 pandemien

Politiken bringer i dag en historie omkring WHO’s rolle under influenza pandemien. Her viderebringer de ukritisk en historie, der kritisere WHO for at være i lommen på medicinal industrien og får undervejs givet taletid til en masse kværulanter.

Det er måske en god historie, men hvis man tænker en lille smule over det, er det også sludder og vrøvl.

Jeg har tidligere skrevet lidt om pandemi-alarmen, fordi WHO tidligere blev kritiseret for at udløse for langsomt. Årsagen var at store lande som USA og England ikke var interesseret i at bruge store summer på vaccinationer og derfor fik WHO til at udskyde alarmen, selvom det stod klart, at alle kriterier for at kalde influenza-spredningen for pandemisk var til stede. Ak ja, og nu er de så i lommen på industrien og udløste alarmen for hurtigt.

Lidt tal til at sætte tingene i perspektiv: pr. 17. oktober 2009 var der blevet optalt > 414.000 smittede og over 5000 døde. Dette er meget lavere end det reelle tal, idet landene holdt op med at tælle (alle havde simpelthen virus) og at store dele af ulande overhovedet ikke talte hvor mange smittede de havde. Der er blevet erklæret pandemier for meget mindre. Det Amerikanske Center for Disease control har gættet på man godt kan gange det nummer med 10. Og lad os ikke glemme, at virus spredte sig sindssygt hurtigt.

Pandemi-alarmen betød at mange lande begyndte, at gøre det bedste de kunne for at standse spredningen. Det drejer sig som typisk om information og vaccinationer. På trods af folk kontinuerligt skriver og siger, at influenza jo var “ufarlig” så er dette forkert og har reddet liv. Det er især små børn og gravide der har været udsat ved svineinfluenzaen, og jeg har absolut intet problem med at så mange i Danmark er blevet vaccineret, for at redde andres liv. Det er værd at huske på, at der er relativt små problemer associeret med store vaccinationsprogrammer, men kæmpe risikoer forbundet med ikke at gøre det. Virus muterer og hvis vi havde været uheldige var den blevet mere virulent. Heldigvis skete det ikke.

Medicinal industrien kan tjene penge på mange måder og gør det også. Men influenza-vaccinationer er som regel ikke noget guld-æg. Det er faktisk derfor vi stadig bliver nød til at lave vaccinen i æg, en teknik der er næsten 100 år gammel og temmelig langsom – det kan ikke betale sig for industrien at udvikle nye metoder.

I sidste uge var WHO så nød til at melde ud, at de altså ikke var i lommen på nogen som helst, bare fordi en tysk politiker gerne vil have lidt taletid og anklager dem for at være medicin-pusher. Underligt nok beskrives disse, meget rigtig og korrekte forhold ikke i Politikens artikel, så de kommer her i stedet:

Additional allegations that WHO created a ‘fake’ pandemic to bring economic benefit to industry are scientifically wrong and historically incorrect.

 • Lab analyses showed that this influenza virus was genetically and antigenically very different from other influenza viruses circulating among people
 • Epidemiological information provided by Mexico, the US and Canada demonstrated person-to-person transmission.
 • Clinical information, especially from Mexico, indicated this virus also could cause severe disease and death. At the time, those reports did not indicate a pandemic situation, but taken together sent a very strong warning to WHO and other public health authorities to be ready for one.
 • As the pandemic evolved, clinicians identified a very severe form of primary viral pneumonia, which was rapidly progressive and frequently fatal, that is not part of the disease pattern seen during seasonal influenza. While these cases were relatively rare, they imposed a heavy burden on intensive care units.
 • Geographical spread was exceptionally rapid.
  • On 29 April 2009, WHO reported lab confirmed cases in 9 countries.
  • About 6 weeks later, on 11 June, WHO reported cases in 74 countries and territories in more than two WHO regions. It is this global spread which led WHO to call for increasing phases and finally, to announce that a pandemic was underway.
  • By 1 July, infections had been confirmed in 120 countries and territories.

The world is going through a real pandemic. The description of it as a fake is wrong and irresponsible. We welcome any legitimate review process that can improve our work.

Skriv et svar