Vansterdam: stoffer til vinter OL

Nu da det sølle danske OL resultat er ved at have stedfæstet sig, kan vi trøste os ved at alle de andre nationer sikkert har dopet deres deltagere. Her kommer en liste over hvilke stoffer atleter tidligere er blevet taget med.

Darbepoetin alfa

Medicinsk brug: Fremstillet med rekombinant genteknologi i kinesiske hamsters ovarie celler (seriøst!) og virker som erythropoietin (dvs. stimulerer dannelsen af røde blodlegemer). Gives til patienter med anæmi og nedsat nyrefunktion.

Usportslig brug: Giver forbedret udholdenhed.

Atleter: Larisa Lazutina (Rusland) og Johann Mühlegg (Født i Tyskland men opstillet for Spanien), begge tidligere guldmedaljevindere i langrendsski, blev til vinter OL i 2002 diskvalificeret for brug. Johann nåede at vinde 3 guldmedaljer inden han blev afsløret dagen efter hans sidste løb, og sendt hjem.

Johann: Ingen kommentarer!
Johann: Ingen kommentarer!

Carphedon

Medicinsk brug: Bruges til at bekæmpe blødninger i hjernen og visse hjernesvulster (gliomerne).

Usportslig brug: Giver forbedret kuldetolerance og øget udholdenhed.

Atleter: Olga Medvedtseva (Rusland) blev diskvalificerede fra vinter OL tilbage i 2006 og fik frataget sin sølvmedalje i 15 km skiskydning.

Olga Medvedtseva løb sig til sølv i 2006 - og en diskvalifikation endnu hurtigere.
Olga Medvedtseva løb sig til sølv i 2006 - og en diskvalifikation endnu hurtigere.

Methamfetamin

Medicinsk brug: øger aktiviteten i pandelapperne og bruges til patienter med ADHD og narkolepsi.

Usportslig brug: Giver øget opmærksomhed og udholdenhed.

Atleter: Alain Baxter (England) blev testet positiv til vinter OL i 2002 få dage efter, som den første englænder nogensinde, at have vundet en medalje (bronze) i alpin skiløb.

Vick's sponsorer to atleter i år. Men ikke Alain Baxter der (fejlagtigt?) fik frataget sin medalje pga. amfetamin i en Vicks indhalator.
Vick

På Wikipedia står dog: “Baxter was able to confirm later that the trace had originated from a Vicks inhaler” og på Vicks hjemmeside kan man se, at firmaet i år sponsorer Amerikanske Apolo Ohno og Lindsey Jacobellis. Spændende og se om de også tester positiv så. Jacobellis stiller i øvrigt op i snowboard cross, der er den fedeste sport til OL, så her kommer lige en video:

Nandrolon

Medicinsk brug: Nandrolon er et anabolsk steroid, der øger muskelvækst, øger produktionen af røde blod celler og knogletykkelse. Det bruges til folk med anæmi og osteoporose.

Usportslig brug: Bruges af alle de samme årsager.

Atleter: Vasily Pankov (Hviderusland) er ishockey-spiller og blev testet positiv tilbage i 2002.

Nandrolon
Nandrolon

Kilder

Doping at the winter games by Christian Torres. Nature Medicine, 16, 142 i år 2010.
Aranesp, Medicin Håndbogen.
Dopinglisten 2010, Antidoping Danmark.
Larisa Lazutina, Johann Muhlegg, Alain Baxter og Olga Medvedtseva på Wikipedia.

Skriv et svar