Artikel tip og tricks med PubMed

Her er et par tricks til hvordan, man kan holde trit med de mange hundrede videnskabelige artikler, der udkommer hver dag.

Få let adgang til artikler med PubMed

Der er flere fordele ved at lave en konto inde på PubMed. For det første kan man koble sin universitetskonto sammen med PubMed, således, at man automatisk får adgang til artikler, man finder derinde.

Det er meget let at sætte op. Man opretter en konto. Klikker på ens brugernavn og herefter på ”NCBI Site Preferences”. Under ”PubMed Preferences” kan man vælge ”Outside Tool”. Nu kommer der en liste over universiteter – de fleste danske ser ud til at være derpå. SDU findes under ”University of Southern Denmark”. Klik på ”Save”.

Næste gang du finder en artikel, vil der komme et lille ”SFX” logo oppe i højre hjørne, såfremt dit universitet har adgang til tidsskriftet. Klik på dette og så bliver du omstillet direkte til tidsskriftets hjemmeside, hvor du forhåbentlig kan hente artiklen ned eller læse den.

Sådan sætter du PubMed op, så du får direkte adgang til artikler
Sådan sætter du PubMed op, så du får direkte adgang til artikler

Modtag automatisk nye artikler der passer til dine søge-algoritmer

PubMed gør det også muligt, at gemme de søge-ord man bruger. Hver gang der kommer en ny artikel der matcher denne søgning, kan man så få tilsendt en mail med abstract og link til artiklen. Man søger bare som normalt og klikker så ”Save search” og vælger hvor ofte man vil modtage opdateringer. Jeg har selv gemt forskellige brede søge-termer og navnene på et par forfattere, jeg gerne vil følge med i hvad laver.

Man kan også vælge at gemme søgningen som et RSS feed, som jeg tidligere har skrevet lidt om hvad er. Inde i din ynglings RSS-læser, fx Google Reader, dukker de nye artikler, der matcher din søgning så op. Very good, som man siger. Very good indeed.

Gem søgninger og få automatisk besked når der kommer nye artikler
Gem søgninger og få automatisk besked når der kommer nye artikler

Skriv et svar