Blog

Hvordan virker tåregas?

Det har bestemt en vis underholdningsværdi når det går løs i København. Derfor sad jeg og tittede på film da der for nyligt blev udkæmpet nye kampe mellem politi og et par tusinder unge, om et hus jeg ingen ide har om hvor ligger.

I slutningen af filmen proklamerer politiet – i Dronningens og lovens navn – at demonstrationen er opløst. Herefter fyre de tåregas af sted mod demonstranterne og man ser hvordan de unge løber væk, græder og kaster op, alt i mens der løber hjælpere fra Gadens Førstehjælp rundt og giver vand til de tåregas ramte.

Min første tanke var at det dog var voldsomt som de demonstranter var organiseret – tænk ligefrem at have et førstehjælps korps med! Min anden tanke var at det så dybt ubehageligt ud at blive gasset. Så gad vide hvordan det fungerer?

taaregas.jpg

Sådan virker tåregas

Som navnet også ligger op til, virker tåregas først og fremmest på øjne og de tåreproducerende kirtler, der sidder lige over begge øjne.

Normalt fugter kirtlerne øjnene, med et tyndt væskelag der beskytter linserne. Tåregas virker stærkt irriterende på øjnene og kirtlerne reagerer derfor ved at oversvømme dem med tåre. Fordi ens øjne klør og er fyldte med tåre, samtidig med at øjenlågene kramper og lukker til, bliver det meget svært at se noget som helst.

Tåregas er varmt. Det skyldes at det aktive stof, o-chlorobenzylidene malononitrile, først bliver opløst ved 310 grader, så for at få det spredt bliver man nød til at lave en granat der varmer stoffet op og bære det rundt i luften. Gassen er derfor stadig varm når den blæser rundt, hvorfor den virker brændende på fri hud, i næsen og munden. Derudover irriterer gassen svedkirtler på huden hvilket øger fornemmelsen af kløen.

Mest ubehageligt er dog følelsen af ikke at kunne få vejret.

Lungerne fungerer ved at skabe et undertryk i forhold til luften uden for kroppen – når det sker, trækkes luft ned i lugerne og man trækker vejret. Efterfølgende skabes et overtryk og luft pustes ud.

Tåregas gør det svære at trække vejret, fordi den stimulerer celler til at øge produktionen af slim i næsen samt luftrøret. Dermed bliver der mindre plads til at puste luft ud af lungerne. Det betyder at luft, uden ilt, bliver i lungerne og kroppen kompenserer derfor med at ånde kraftigere og hoste voldsomt, for at komme af med luften. Samtidig føler man trykken for brystet – alt sammen er det med til at man ikke kan trække vejret ordentligt.

Kombinationen af disse faktorer gør at man får kvalme, opkastninger og evt. diarré.

På dette tidspunkt er de fleste mennesker nok løbet langt væk. Men hvis man alligevel skulle blive i gassen, kan man risikere lungernes funktion nedsættes så kraftigt at kroppen ikke kan få nok ilt. Sådanne situationen er selvsagt farlige, især hvis man befinder sig i et lukket lokale, da koncentrationerne af tåregas her kan blive meget høj og derfor livstruende.

Alt i alt lyder det ikke som noget man har lyst til at prøve. Heldigvis holder virkningerne af gassen op, kort tid efter man har forladt den. Som regel går der ikke mere end 15-30 minutter før man igen har det okay, selvom ens hud kan brænde op til flere dage efter.

Hvad skal man gøre?

Skulle du alligevel være så uheldig, pludselig at befinde dig et underligt sted i København, omgivet af politi, journalister og tåregas, kan du gøre følgende:

Start med at holde vejret, klem øjnene sammen og lad vær med at gå i panik (det ødelægger nemlig din vejrtrækning). Lad vær med at trække vejret gennem munden – og sæt indersiden af din trøje foran mund og næse.

Som den kvikke nok allerede har regnet ud, gælder det herefter om at komme væk. Effekten af tåregas forsvinder meget hurtigt, så snart du befinder dig i frisk luft.

Du kan behandle dine øjne med saltvand (fx kontaktlinse væske) ved at skylle dem ca. i 15 minutter. Lad vær med at klø dig selv i øjet, da dette blot forstærker irritationen. Hvis du har kontaktlinser skal du omgående tage dem ud.

Fjern forurenet tøj, lig det i en pose, og vask din hud med sæbe. Gassen sidder i tøjet og vil blive ved med at irriterer din hud og andre omkring dig, så længe du har det på. Derfor skal du vaske det grundigt – og ikke sammen med andet – med masse af stærk vaskemiddel (drop det økologiske, der skal nogle kemikalier til!).

Det er en voldsom dum ide at blive i tåregassen og i nærheden af gasgranaten da koncentrationen heromkring kan være meget høj. Det er heller ikke smart at samle granaterne op og kaste dem tilbage – de er varme og man forgifter sig selv.

Har man luftvejslidelser, som astma eller bronchitis, skal man sørger for at komme langt væk, rigtig hurtigt. Så Prins Henrik hold dig væk fra Nørrebro!

3 comments Hvordan virker tåregas?

Kaare says:

Hej Mike

Spændende indlæg om tåregassen – Jeg har bemærket, at flere af de unge har sådan en lille citronformet flakse med citronsaft hængende fra deres bælte når de er med i demonstrationerne. Efter sigende skulle det hjælpe at indånde citrussaft, og i særdeleshed citroner, hvis man er i et område med tåregas. Hvad skyldes det? Er det en kemisk reaktion eller er det simpelthen fordi saften er stærkere overfor næse/mund?

mvh Kaare

Hej Kaare –

Jeg har også set tricket med citron-saft, men har ikke kunne gennemskue helt hvorfor – jeg vil tro at de dypper deres tørklæder i citronsaften, også hænger det for munden – det kan være at gas-partiklerne på denne måde har sværere ved at passerer igennem stoffet.

Mike

AnetQ says:

Mike, superfin blog du har! Ja, tåregas er rigtig møg-ubehageligt; du glemte en uheldig virkning mere: Folk bliver tit desorienterede (måske pga iltmangel?) af tåregas, og kan derfor komme til at gå rundt om sig selv inde i gassen, i stedet for at komme væk – og derved få mere gas…

Leave a Reply