Blog

Hvorfor kilder det?

Vi er alle kildne. Men hvorfor egentlig? Er det Guds straf fordi vi alle er syndere? Er det en evolutionær opfindelse, der sikre at storebrødre og søstre altid kan tryne deres søskende? Og findes der egentlig mennesker der er kilde-masochister?

Barn bliver kildet
Barn bliver kildet.

Vi ligger ud med lidt anatomi:

Overalt på og under huden sidder der millioner af små nerve ender, der fortæller kroppen om de omgivelser kroppen befinder sig i. Om det er koldt eller varmt. Om huden er ved at blive ødelagt. Eller om noget rører ved huden.

Forskellige nerve-ender i huden - de har kun én funktion hver, og kommunikerer kun det ene stimuli videre ind til rygmarven.
Forskellige nerve-ender i huden - de har kun én funktion hver, og kommunikerer kun det ene stimuli videre ind til rygmarven.

De forskellige indtryk, kaldes meget passende for stimuli og hvis et dem er stærkt nok, bliver der givet besked videre til resten af nerve-systemet. Det sker ved at der sendes et signal fra nerve-enden, langs nerven og indtil rygmarven, hvor den udspringer fra. Herinde samles stimuli fra de mange nerver i samme område, og det er i først omgang her i rygmarven, der træffes en beslutning om hvordan kroppen skal reagerer.

Nerve-ender i huden sender signal ind til rygmarven, hvor der i første omgang træffes en beslutning om hvordan kroppen skal reagerer, og sender derefter besked ud til forskellige muskler for at fortælle dem hvordan de skal opføre sig.
Nerve-ender i huden sender signal ind til rygmarven, hvor der i første omgang træffes en beslutning om hvordan kroppen skal reagerer, og sender derefter besked ud til forskellige muskler for at fortælle dem hvordan de skal opføre sig.

Sender en nerve-ende fx et signal om at noget er alt for varmt, så koordinerer rygmarven lyn hurtigt (her snakker vi millisekunder) hvilke muskler der skal spændes eller slappes af, for at få kroppen væk fra fare.

Her ligger en lille morale gemt. Alt dette sker uden din aktive, tænkende, kognitive indflydelse herpå. Du er sat ud af kontrol. Bagefter (eller nærmere imens) sendes der signaler til hjernen om at noget er los – smerten når din bevidsthed, hjernen sender beskeder tilbage til rygmarven og styre den overordnet koordinering af resten af kroppen. Men når du siger ‘av’ så har din krop højst sandsynligt allerede hevet din finger væk.

Hvorfor kilder det?

På samme måde fungerer det, hvis fx et insekt kravler rundt på din krop: berørings-nerver i huden registrerer at et uidentificeret objekt er på vandring på dig, sender signal til rygmarven, som så giver besked til hjernen – det kilder! Derefter kan du så enten bide den voldsomt irriterende sensation i dig, eller sende besked tilbage ned af rygmarven, og ud til muskler i armen, og endelig daske krybet væk. Mon ikke du gør det sidst?

Men hjernen gør også noget ekstra – den regner ud, anticiperer, hvor insektet vil vandre hen efterfølgende. Faktisk vil hjernen prøve at regne ud hvor på kroppen noget sker, allerede inden det er sket. Årsagen er vel sagtens, at det sætter hjernen i bedre stand til at forsvare sig selv sådan helt generelt – også selvom fjenden er tusind gange mindre end os selv.

Men når vi kildes, hyper-stimuleres de mange millioner berørings-nerver vi har overalt på huden. De går amok og sender alle sammen signal ind til hjernen om at noget er los. “Gør noget hjerne!” Man forsøger at wrestle sig fri, men imens prøver hjernen fanatisk at regne ud hvad der sker, og hvor det vil ske næste gang. Men alas! Det er umuligt, for det ved personen der kilder dig ikke engang. Det hele er tilfældigt.

Et sandt tortur trick er derfor også at give ofret bind for øjnene, idet det nu er endnu mere umuligt for hjernen at regne ud hvor man bliver kildet. Skrækkeligt.

Disse områder af hjernen er aktive når noget kilder.
Disse områder af hjernen er aktive når noget kilder.
Disse områder af hjernen er aktive når vi anticiperer at vi bliver kildet.
Disse områder af hjernen er aktive når vi anticiperer at vi bliver kildet.

Hvor griner nogle allerede inden de er blevet kildet?

Som man kan se af billederne herover, så er de områder der er aktive ved forventningen om snarlig kilden, ganske tæt på områder der er aktive når vi rent faktisk bliver kildet. Forventningen om et snarligt kilde angreb, kan derfor igangsætte mange af de samme responser som en egentlig kilden.

Men hvorfor er vi egentlig kildne?

Udover at være et smart forsvar mod kryb og insekter, så er der også en lang række sociale aspekter af det at kilde hinanden. De fleste siger sig selv: det øger båndet mellem forældre og barn, mellem partnere eller venner. Endelig er der de der mener at kilden er en basal træning i &#8220combat skills&#8220, der træner barnet i forsvar og angreb. Interessant.

I næste uge kigger vi på hvorfor man ikke kan kilde sig selv. Stay tuned.

Baggrund / Kilder:

Tickling Expectations: Neural Processing in Anticipation of a Sensory Stimulus, Carlsson et al, 2000, Journal of Cognitive Neuroscience 12:4, pp. 691-703.

http://www.flickr.com/photos/64244050@N00/1558054659/

Tickling.

12 comments Hvorfor kilder det?

Mie Andersen says:

Hej, jeg kunne godt tænke mig at vide hvorfor hver person er kilden forskellige steder på kroppen og hvorfor nogle er det mere end andre?
Hilsen Mie

Hej Mie, godt spørgsmål – man kunne forestille sig at der måske var flere nerve-ender i huden, lige præcis der, eller at de simpelthen bare blev lettere blev påvirket.

Teresa Trans says:

Hej, er det muligt at der også er nogen der ved hvorfor man griner når man bliver kildet?
Hilsen Teresa

Endnu et godt spørgsmål – psykologer har spekuleret på om det, at grine simpelthen er en slags refleks. Deres baggrund er, at man ofte griner også selvom man ikke synes det er sjovt at blive kildet.

Det kan også være vi fra barns-ben bliver opfostret til at grine når vi bliver kildet. Man kunne nemlig tænke sig, at kilden af barnet + dens umiddelbare glade respons (grinet) kunne være med til at styrke mor-barn forholdet. Senere i livet har vi så ikke helt skilt os af med vanen med at grine, når vi bliver kildet.

Men det er altså bare spekulationer – jeg har ikke kunne finde en fysiologisk forklaring i hvert fald.

Er der nogle der har nogle andre gode bud?

jacob vest says:

jeg ville høre om “man” vokser fra at være kilden ?
jeg er meget kilden i armhulerne.
Hvis I skal bruge nogle “forsøgsakaniner” angående at blive kildet vil jeg gerne deltage for at blive fri for min fobi.

Med venlig hilsen

Jacob Vest

Hej Jacob,

Jeg ved ikke rigtig om man kan vokse fra det faktisk, det er et rigtig godt spørgsmål. Jeg tror de fleste er kilden et eller andet sted og tror egentlig ikke det som sådan er en fobi.

Nogle gang kan man jo virkelig prøve at undertrykke den kildene fornemmelsen og måske kan man øve det på den måde… men det er et rigtig godt spørgsmål.

Jeg har desværre ikke hørt om nogle kildeforsøg her i Danmark, men du kan prøve at checker efter inde på: http://www.forsoegsperson.dk/

Indtil da må du lade vær med at fortælle folk om dine armhuler :-)

Mike

stephanie says:

Hej Mike,
Ved du om der er noget godt ved at blive kildet. Altså om det gør noget godt for kroppen?
f.eks. om det kunne mindske stress eller noget?
Jeg vil også gerne vide om der er nogle punkter på kroppen som er kildne, som kunne gøre noget specielt godt for kroppen?

Venlig hilsen Stephanie

Hej Staphanie,

Undskyld den lange svar tid – jeg ved det faktisk ikke; jeg tror ikke der er nogen der har vist at det er farligt, og man kunne jo godt forestille sig, at det er godt at blive kildet som led i pardannelse mellem mennesker. Jeg tror dog ikke det ligefrem har nogen længerevarende “sundhedsmæssig” effekt.

Cathrine Birk says:

syns bare jeg griner meget når jeg bliver kildet :P

Bente Ottosen says:

Jeg har erfaring med at efter at være kildet holder det hurtigere op når jeg aer tilbage. Jeg påstår at jeg vender mine fimrehår tilbage til udgangspunktet men folk griner af mig og siger at det ikke kan passe. Men det holder altså hurtigere op med at kilde når man aer med hårene

Bente Ottosen says:

Jeg har erfaring med at efter at være kildet holder det hurtigere op når jeg aer tilbage. Jeg påstår at jeg vender mine fimrehår tilbage til udgangspunktet men folk griner af mig og siger at det ikke kan passe. Men det holder altså hurtigere op med at kilde når man aer med hårene

Annemette says:

Jeg er ikke kilden; som i slet ikke og min mand synes det er drøn irriterende da jeg kilder ham og bare jeg stikker en finger i siden på ham letter han 1/2 meter.

Vi har ikke hørt om andre som har det sådan..

Leave a Reply