Ørevoks

Ørevoks, kroppens måske klammeste og mest klistrende sekret, er faktisk godt for dine ører – men udover at beskytte dit øre, kan det også anvendes til andre, mere overraskende formål.

Ørevoks dannes i dit mellemøre, af små sved-kirtler der kaldes glandula ceruminosae. De danner et sekret der dels består af døde celler, ‘olie’ og en voks-lignende masse. Hovedbestanddelen af ørevoks er faktisk kolesterol, som kirtel-cellerne selv danner (en pointe jeg synes er vigtig, fordi kolesterol har så dårligt et image i medierne, på trods af det faktisk en nødvendig bestanddel i mange af kroppens funktioner).

Men tilbage til det vigtige….

Ørevoks har masser af funktioner

Sekretet beskytter huden i øret mod at tørre ud, mod bakterier og – siger lærebøgerne! – mod at insekter kravler ind dit øre og slår sig ned. Gid vide hvordan de kloge har fundet ud af det?

Ørevoks renser sørme også øregangen. Det bevæger sig nemlig ud af øret – hovedsagligt når du tygger! – og på vejen tager det så skidt og støv med. Smart.

Faktisk er ørevoks så vigtigt, at læger fraråder at man selv begynder at fjerne det – også selvom man ikke er bange for insekter. Med de gængse vat-pinde skubber man nemlig i stedet ørevokset længere ind, hvor det så vil sætte sig fast, trykke på øretrommen og give betændelse. Lider du dog af for meget ørevoks, kan det istedet rekommanderes at bestille tid hos den lokale læge. Eller tygge rigtig meget.

Et lille kuriosum er de såkaldte ‘øre-lys’ – forskellige plattenslagere påstår at kunne fjerne ørevoks, med en art stearinlys (ear-candles). Ideen er at man sætter et lys på øret, og at det så skulle suge vokset ud. Youtube er selvfølgelig leveringsdygtig i videoer, så her kan du se en ung mand der prøver med selvsamme lys:

Det kan ikke anbefales, da chancen for at skade øret er temmelig stor. Røgen fra lyset trænger ned i øret, ligesom man kan komme til at prikke huld på trommehinden. Derfor er lysene også forbudt i flere lande. I øvrigt er det ‘voks’ man ser i videoen, blot fra lyset selv og ikke fra den unge herres øre.

Ørevoksens genetik

Det lyder langt ud, men der er faktisk nogle der interesserer sig for ørevoksens genetik. Ørevoks kommer i to varianter der bestemmes genetisk – en hård og en våd type. Den våde type findes hovedsaligt blandt afrikanere og vesterlændinge, mens den hårde type dominerer blandt asiater og indianer fra Nord Amerika.

earwax-wet.jpg earwax-dry.jpg
(Der findes 2 typer ørevoks: våd og hård – typisk fra en europæer og en asiat)

Faktisk så bruger antropologer ørevoks til at bestemme befolkningers migration – den våde type er nemlig ‘dominant’ og skulle en asiat og en europæer derfor få børn sammen, vil de børn alle have den våde ørevokstype. Da mange indfødte Amerikanere derfor har den hårde type, mener man det er (endnu) et argument for at de oprindeligt kom fra Asien.

Også havbiologer bruger ørevoks. Nogle typer hvaler opbygger nemlig hvert år et lag ørevoks. Derfor kan man i disse arter tælle år, ligesom man tæller ringe i et overskåret træ. Men jeg er vist ved at køre/dykke ud af et sidespor.

Ørevoks og brystkræft?

Tilbage på landjorden kædede forskere i en stor artikel fra 1971 ørevoks type sammen med risikoen for at få brystcancer.

Det lyder underligt, men det viser sig at kirtlerne der laver ørevoks, er i familie med kirtler i brysterne. Man begyndte derfor at undersøge, om der mon kunne være en sammenhæng mellem ørevokstype og risikoen for at få brystcancer. Her fandt man ud af at kvinder, med den våde type (som stort set alle europæiske kvinder har) gav en højere forekomst af brystcancer, end kvinder der havde den hårde type (den som mange Asiatiske kvinder har). Tilbage i 1971, inden alverdens smarte genteknologi, var der bare ikke så mange måder at undersøge dette nærmere på.

Men det var der i 2006: Et hold Japanske forskere fandt de nøjagtige gener der programmere for ørevoks. I 2007 – efter at have undersøgt 225 kvinder – viste de så en sammenhæng mellem kvinders mælke-sammensætning og ørevoks-type. Hvorfor man altså godt kunne få en formodning om at der også er andre sammenhænge, mellem de to kirtler.

Derfra til at kunne teste kvinders risiko for at få brystkræft gennem deres ørevoks, er der temmelig langt – den sammenhæng er nemlig ikke bevist endnu – men det ville dog være langt lettere, end den måde man gør det på i dag.

Update kl. 11.23: Politiken.dk har sørme en historie om at ‘fede’ øre høre mindre godt. Med fede mener de øre, der indeholder meget kolesterol – men kolesterol feder ikke, kolesterol opstår når vi spiser fedt! Tsk tsk….

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *