Blog

Hvad er sundt?

Nytår er højtid for løfter for det nye år og sundhed plejer at være en sikker vinder. Men hvad er egentlig sundt?

Skulle dette være sundt?
Skulle dette være sundt? Kilde: flickr.com/photos/kelleyboone

Det forgangne år bød på et hidsigt antal bøger om hvordan man skulle gribe sit liv an, med mere eller mindre nypuritanske budskaber om kost og motion, for at blive sund.

Inden du hopper i fælden, er her en mental snack at tygge på: det er sjældent rart at blive sund, og – chok! – arv, sociale forhold og ren tilfældighed, spiller en langt større rolle for din sundhed end de ting du selv kan påvirke.

Men hvis du alligevel er fast besluttet på at blive sund, så er der et par ting du skal overveje.

Sport er usundt

Det kan være du har tænkt at du vil dyrke noget mere sport. Spille fodbold. Pakke skiene og tage to uger syd på. Det er højst usundt! En af de farligste ting i Danmark er sport. Ud af 73.659 ulykker i år 2007, foregik de 10.332 af dem på et sportsområde! Der burde være store advarselsskilte rundt om alle idrætparker i Danmark, så forældrene kunne se hvilket fare-område de var i gang med at smide deres børn af i.

Jeg har lovet mig selv at løbe mere (hvilket bare betyder at jeg skal løbe igen). Ikke fordi det er sundt, men af ren og skær forfængelighed. Dog føles det på ingen måder sundt. Da jeg først begyndte havde jeg ondt over hele kroppen, mit knæ begyndte at opføre sig underligt og jeg måtte humpe op til lægen – man sveder, får sidestik og hiver efter vejret. Egentlig nedbryder man også kroppen i selve løbe-aktet. Det &#8220sunde&#8220 sker først bagefter, når din krop genopbygger sig selv – musklerne bliver lidt større og kroppen forbrænder lidt fedt. I gamle dage sad man ned for at &#8220sunde&#8220 sig – i dag skal det åbenbart løbes væk. Gad vide hvornår det har ændret sig så drastigt?

Mad i regnbuens farver

Måske har du overvejet at spise sundere. Pas på med det. Man får meget let hovedpine, migræne og stress af alle de forskellige regler og bud, som forskellige sundhedsguruer opstiller – ingen af reglerne er rigtig videnskabeligt bevist – og stress er som bekendt farligt. Ja faktisk så farligt at folk med stress har 30 % større risiko for at dø for tidligt! Påstås det i hvertfald i en temmelig underlig undersøgelse forskere fra Statens Institut for Folkesundhed har lavet.

Lad os ta’ salat. Salat skulle være sundt. Men udover et par ekstra mineraler, så er det jo ikke sundere end så meget andet. Det indeholder mindre energi og fylder mere end vores andre madvare ja – men det gør det som sådan ikke sundere. Tilbage i skolegården, plejede vi at spørge hinanden, hvad der vejede mest: 1 kilo fjer eller 1 kilo jern? Hvad feder mest, 500 kalorier slik eller 500 kalorier salat?

Desuden kan ingen finde ud af hvad der er sundt eller usundt at spise. Fedt er usundt får man at vide det ene år. Det næste år køber alle fiskeolie i litervis. Spis fibre. Spis kulhydrater. Spis proteiner. Jeg siger det er sundt at spise og tør godt vove min karriere som ernæringsekspert på at det er usundt kun at spise én type energi.

Og så er der de rigtige sundhedsekstremister – dem som tror, at fordi et stof er blevet brugt i 2000 år i Kina, fordi det &#8220føles godt&#8220 eller fordi det måske kan slå kræftceller ihjel i en skål, at det så er logisk at proppe store mængder af det ind i kroppen. Det er det ikke! På trods heraf, bliver de ved med at påstå at det er &#8220sundt&#8220 – men når man tester det i mennesker, og tro mig, der bruges ufattelig energi på at skulle skyde mere eller mindre stupide udsagn ned, så viser det sig sjældent at have nogen effekt. Som regel er din pengepung den eneste der kommer på slankekur.

Der er også genvejen – vitaminpiller! De må da være sunde og folk tager dem selvom stort set ingen i Danmark er i mangel af vitaminer eller mineraler (man skal bare spise varieret). Faktisk kan jeg med god samvittighed og dokumentation sige, at nogle vitaminpiller (såkaldte antioxidanter) er farlige at spise og øger din risiko for at dø. Man glemmer også tit, at et stof både kan være sundt og usundt på samme tid. Ta’ calcium, som kvinder nogle gange råds til at spise. Det hjælper med at opbygge knoglemasse (hvilket postmenstruelle kvinder har svært ved) og hjælper mod knoglebrud. Men store mængder calcium i kosten øger også risikoen for nyresten. Det er svært at være sund.

Så inden du giver dig i kast med et sundt år 2009, så husk på at det ikke er spor unaturligt eller måske endda uønskeligt at være usund. Det er okay at blive gammel og det er naturligt at kroppen forfalder. Livet er en dødelig sygdom sagde en af mine undervisere engang, og han har selvfølgelig ret.

Jeg vil gerne slutte af med det sidste afsnit af år 2008’s bedste julekalender, Mr. Nom Nom og hans forsvar for den usunde jul.

Godt nytår.

Kilder

Ole Hartlings Rosenkjær foredrag.

Statens Institut for Folkesundhed.

Billede fra Kelly Mari.

Leave a Reply