Hvorfor nyser jeg, når jeg kigger på solen?

Sådan spurgte en kammerat mig forleden. Hvortil jeg svarede &#8220Det er fandeme underligt – der må være noget i vejen med dig!&#8220 (må til at afdramatisere mine svar – vi skal i klinik om ikke alt for længe).

Men spørgsmålet er jo sjovt – til at starte med troede jeg faktisk ikke rigtig på ham, men efter et par dage med sol så er jeg overbevist. Og en søgning på nettet afsløre at op mod 25 % af alle mennesker nyser, når de kigger mod solen. Betingelsen hedder noget så fint som ‘photic sneeze reflex’.

Det korte svar er, at man ikke ved hvorfor det sker.

En mulig forklaring er dog at sol-nyserne har nervebaner, der gør at de signaler der kommer fra øjet, åbenbart kan misforstås som om at der er brug for et nys. Hjernen reagere så ved at sender så et signal tilbage til næsen, munden og brystet om at der skal nyses – og prosit.

Det hele foregår som en indbygget refleks – altså en handling man ikke selv har styr over. Kroppen har masser af reflekser som vi ikke tænker over til dagligt. Hvis du fx lyser dig selv i øjnene så vil dine propiller blive mindre. Ligeledes vil du som regel nyse hvis din næse ‘kildre’ eller klør. Ved sol-nyserne er der en forbindelse mellem nerverne fra øjet og den nerve der står for at nyse.

Noget tyder desuden på at refleksen arves genetisk, således at halvdelen af ens børn får den, hvis man selv er en sol-nyser.

Men mens de fleste reflekser har en fordel, er det at nyse umiddelbart ikke til nogen særlig gavn for kroppen – ud over at det selvfølgelig er dejligt. Så hvorfor den har overlevet evolutionen kan jeg ikke svare på.

Hvorfor er det i øvrigt at nerver tit udvikler sig så forskelligt i mennesker? Mens de fleste af vores andre strukturer er relativt ens fra menneske til menneske, er der altid store variation i måden vores nerver udvikler sig på.

4 Comments

Martin Birch 15. februar 2008 Reply

Kan det ikke være fordi det ikke er sundt at kigge op i solen og derfor syntes kroppen lige den vil sætte sin mening igennem og får dig til at nyse så du ikke kigger mere..??

Forresten syntes jeg bare du skal blive ved med diagnotisere (eller hvorn det nu staves) som du har gang i nu.!

Mike Barnkob 15. februar 2008 Reply

Hehe tak for tilliden Martin, personligt er jeg også mere for at skære ind til benet, så at sige, men patient-kommunikations timerne har fået mig på bedre tanker – her finder man ud af vigtigheden af at kræse om patienten, og langsomt åbne dem op. Der er ingen ende for konsekvenserne hvis man fucker det op – problemet er lidt at vores kære psykologi underviser aldrig rigtig kom med konkrete redskaber til hvordan man så gør det, men det kommer måske.

Indtil da….

Christian Caspersen 15. februar 2008 Reply

heheh…so thats why..i do that too..

Martin 15. februar 2008 Reply

Interesting exchange, as far as I could follow, and fairly typical. Those who have the trait think that everyone else has it, and those who do not think that it can’t exist.

The theory of the strands of the trigeminal nerve crossing seems to be the most widely accepted one, which supposes also that there must be some fault in the “insulation”.

There is now a lot of information on the web on photic sneezing, but ten years ago it was more or less unknown. Half a dozen “sufferers” got together at the time to pool resources at:

http://www.photic-sneezing.fr.st/

Skriv et svar