Sådan skaffer og ser du dit eget DNA på 20 minutter

Alle burde se deres eget DNA. Her kommer en guide til hvordan du efter et lille indkøbstur kan ekstraherer og se dit eget DNA på 20 minutter.

Glas rør med DNA i
Lange streng af mit helt personlige DNA

Hvorfor vil man dog se sit eget DNA?

Lidt ligesom sex i en 8. klasse, er DNA jo noget rigtig mange snakker om, uden at vide særlig meget om eller nogensinde at have set.

Det er lidt ærgerligt, for dit DNA spiller en stor rolle for hvem du egentlig er, ser ud og fungerer. Og siden det nu kun tager 20 minutter at få det gjort synligt, så skulle man da næsten være et skarn, hvis man ikke fik kigget på det.

Hvad har jeg brug for?

Du skal bruge følgende:

1 stk. plastik rør med låg
Husholdningssprit, 93 % ethanol
Opvaskemiddel
Kontaktlinsevæske
En lille træpind
Et almindeligt glas

Pris i alt: ca. 80,- kr.

Du kan få plastikrøret på apoteket – bare spørg efter et urinprøve rør med skruelåg (10,- kr.) Du kan også få en lille træpind her (kaldet ‘en neglepind i træ’), men bare brug en tandstik eller drop den helt – den er ikke super nødvendig.
I den lokale superbrugs kan du skaffe de øvrige ting. Det er en god ide at anskaffe sig opvaskemiddel uden parfume, farve og konserveringsmiddel, da det virker bedre.

Kontaktlinsevæsken skal bruges som ‘buffer’. Hvis du ikke lige har noget kan du erstatte det med 120 ml flaskevand, hvori du blander 1,5 gram salt og 5 gram natron. En teskefuld er ca. 5 gram, så den kan du bruge til at sjusse dig frem.

Kontaktlinsevæske, glasrør, træpind, opvaskemiddel og husholdsningssprit
De forskellige ingredienser – kontaktlinsevæske, opvaskemiddel, 93 % aprit og et lille plastik rør.

Sådan isolere du dit eget DNA

Vi stater med at fremskaffe noget af dit DNA – en meget simpel, og i øvrigt videnskabeligt underbygget metode, er at bruge dit spyt. I dit spyt findes nemlig celler fra din kind, og som du sikkert ved, indeholder næste alle dine celler også dit DNA.

1. Start med at fylde det lille urinprøve rør med din ‘buffer’ (ca. 15 ml) – som sagt virker kontaktlinsevæske, men du kan også bruge den anden blanding.

Kontaktlinsevæske i plastik rør
Hæld kontaktlinsevæksen over i det 15 ml store rør og drik det så

2. Ideen er nu at du drikker bufferen (lad vær med at sluge den), og ryster den godt og grundigt rundt i din mund. Tyg lidt på din kind imens (men lad vær med at bide hul!), så lidt flere af dine celler kommer med. Bufferen er med til at beskytter dit DNA, så det ikke går i stykker undervejs.

dna_5.jpg dna_6.jpg dna_7.jpg
Det smager ikke særlig godt – bare skvulp godt rundt med det. Husk ikke at synke!

3. Efter et minut spytter du det hele ud i et glas. Sørg for at få alt spyt med. Det er nok en god ide at vaske munden bagefter, kontaktlinsevæske smager nemlig ikke særlig godt.

4. Sprøjt lidt opvaskemiddel i glasset – ca. en teskefuld. Ryste glasset forsigtigt.

Opvaskemiddel i glas Spyt og opvaskemiddel i glas
Efter du har spyttet ud i et glas, tilføjes lidt opvaskemiddel hvorefter glasset rystet en smule

5. Langsomt skal du nu hælde spyttet fra glasset tilbage over i urinprøve røret. Der vil være en del skum i dit glas, prøv at undgå at få dette med. Fyld kun røret halvvejs (ca. 7,5 til 10 ml).

Plastik rør og glas med spyt Plastik tube og tomt glas
Fyld langsomt røret halvvejs op med blandingen fra glasset, undgå at få skummet med

6. Sæt nu låg på røret og vend det langsomt op og ned i ca. 1 minut. Grunden til at vi tilsætter opvaskemiddel og vender glasset, er simpelthen for at åbne dine celler, så dit DNA kan komme ud.

Plastik rør med spyt vendes Plastik rør med spyt vendes igen
Vend langsomt røret op og ned i ca. et minut

7. Hent husholdningsspriten fra fryseren – det er vigtigt det er koldt. Hold røret skråt og hæld alkoholen meget langsomt ned langs kanten på røret, så det ligger sig som et lag oven på dit spyt. Du vil tydeligt kunne se 2 lag i røret nu, et nederst med dit spyt og et øverst med alkoholen.

Husholdningssprit og plastik rør med spyt Plastik rør med skruelåg
Hold røret skråt og hæld meget forsigtigt alkoholen ned langs rørets kant, så det danner et klart lag oven på dit spyt
– og sæt låget på igen

8. Sæt låget på igen og lad røret stå helt stille i 10-15 minutter. Lad vær med at ryste eller flytte rundt på det. Lige så langsomt vil du kunne se dit DNA stig op i det øverste lag.
Og Voila! Her er dit DNA. Det binder rigtig godt til træ, så hvis du langsomt køre træpinden rundt i røret, kan du samle noget af det op.

Synlig DNA
I løbet af 10-15 minutter kommer trænger mere og mere DNA op i det øverste væskelag. Fedt ik?

Hvad kan man bruge det til?

I først omgang er det jo bare pænt at se på. Men hvis man er mere seriøs kan man bruge metoden til at teste sig selv, for at finde ens genetisk familie træ eller ens risikoen for bestemt sygdomme.

Jeg har før skrevet om det amerikanske firma 23andMe som tilbyder at give et indblik i dit eget genom og fortælle dig noget om hvor du rent genetisk kommer fra i verden. deCodeMe er et islandsk firma der gør det samme. Du sender dem en stor bunke spyt og 1000 $, også får du svar på mail et par uger senere.

På hospitaler bruger man også DNA til at fortælle dig noget om risikoen for forskellige kræftsygdomme, især brystkræft. Og lur mig om ikke antallet af sygdomme der bliver testet for, vil vokse meget i fremtiden.

Hvis du derfor i fremtiden skulle blive fristet til at afkode dit genom eller blive testet på sygehuset, så er du nu én af de seje i klassen, der rent faktisk har en smule ide om hvad det hele går ud på.

3 Comments

Rasmus 9. maj 2008 Reply

Det er dælme god blogging!

Rasmus 25. juni 2008 Reply

Hej Mike
Guess what – jeg har tagget dig!
http://ursuppen.dk/?p=234

Niels BORG 2. juni 2016 Reply

Hej Mike!
Læser med interesse, hvad du skriver om 23andme.
Jeg og min yngste søn – og snart også flere af være slægtninge – vil meget gerne ind i denne forunderlige DNA-verden i håb om at blive klogere på vores ophav og fremtid.
MEN: som du sikkert ved, har FDA rejst kritik af 23andme.
Burde du ikke medtage dette aspekt i din blogging om emnet?
Jeg læser gerne mere fra dig om forbrugerorienterede vinkler på DNA-markedet.

Skriv et svar