Sådan bekæmper din krop bakterier

Det er for alvor blevet efterår, og for mig betyder det som regel også en omgang halsbetændelse. Nogle typer halsbetændelser skyldes streptokok bakterien. Andre forskellige vira.

Forskere fra National Science Foundation har lavet en genial video, hvor man kan se hvordan lige netop hvordan kroppen bekæmper en streptokok infektion.

Nogle bakterier kan kroppen ikke bekæmpe på samme måde, og de er til tider farlige. Der har bl.a. været udbrud af bakterien med det charmerende navn C. dificile 027 (måske den skulle hedde 007 i stedet, for den er temmelig farlig). Og i dag skriver Politiken om kød der er blevet solgt med en bakterie der kaldes ‘listeriabakterie’, der typisk giver diarré og influenza. For personer der ikke allerede har et svækket immunforsvar, er den dog normalt ufarlig.

Mange bakterier kan heldigvis forhindres med lidt basale forholdsregler – som at vaske hænder. Eller vaske grønsagerne inden man spiser dem. Eller varme kødet ordentlig op.

Men hvis du alligevel skulle være uheldig at blive smittet her i efteråret, så kan du måske varme dig ved tanken om at kroppen altså gør modstand.

Update: også i dag er der rapporter om farlige bakterier i kød. Noget tyder på at vores antibiotika ikke længere er så god. Hrm

One Comment

ewfews 5. juni 2011 Reply

hej jeg er en bek;mper hej igen

Skriv et svar