Blog

Sjov med brystkassen

Efter en mindre pause, vender vi tilbage til ‘Sjov med knogler’, hvor vi i dag skal lege lidt med vores brystkasse.

Ribbenene, eller costa som de hedder på latin, kender vi alle. De sidder som en stor beskyttende kasse omkring vigtige organer som vores lunger og hjerte og er lette at røre ved.

skeleton_woman_back.jpg
Billed af brystkassen med ribben bagfra – til højre ses et røgten af brystkassen, hvor hjertet også tydelig ses

Ribbenene udspringer fra vores rygsøjle, og går i en oval bue om på forsiden af kroppen. Her hæfter de hovedsagligt ved den aflange knogle vi kalder brystbenet, også kendt som sternum.

Brystbenet

Brystbenet er en sjov størrelse. Fordi den sidder så tæt ved huden og samtidig lige foran lungerne, så lyder det frygtelig hult når man banker på den. I et øjeblik kan man blive helt nervøs – er jeg blot en tom skal, uden indhold? Tanken passerer forhåbentlig hurtigt igen.

brystkasse_11.jpg
Nej det er ikke mig…

Lad os starte med at afgrænse brystbenet: bøj hovedet lidt forover, placerer en strakt finger på den nederste del af din hals, pres lidt til, og kør den ned til du støder ind i en hård struktur. Prøv med din finger at presse mere til her og føl lidt rundt. Dette er den øverste rand af brystbenet, som kaldes incisura jugularis (hvilket vel bedst oversættes til halsens indskæring – på billedet herover hedder det ‘jugular notch’).

brystkasse_4.jpg
Incisura jugularis – og min gode kammerat Tim Andersen, der more sig gevaldigt (jeg har åbenbart overgjort det lidt, er jo helt rød!)

Jeg ved ikke helt hvorfor, men måske er det områdets subtile natur der gør det så tiltrækkende hos det modsatte køn? Måske fordi det markerer overgangen til brystet? Uanset hvad, så bliver området beskrevet som værende en af de mindre kendte erogene zoner på kroppen, på trods af kvinders venlige hentydninger med diverse glittende halskæder.


En overset erogen zone?

Så er det vist godt vi skal ned i den anden ende af brystbenet. Her finder vi nemlig en temmelig bizar knogle, der på ingen måder er sexet. Som du måske har bemærket på billedet sidder der sørme en lille ‘tap’ helt nede i bunden af brystbenet. Den hedder processus xiphoideus, og den har efter min viden ingen reel betydningen – den er højst sandsynlig et levn fra tidligere evolutionære stadier. Ja faktisk kan den vise sig at være temmelig usmart, fordi den kan presses ind i hjertet som sidder lige bagved. Intelligent designet? I don’t think so.

Hvis du er forsigtig, kan du prøve om du kan finde den – men processus xiphoideus bliver først til rigtig knogle imellem ens 15. og 30. år (inden da består den af brusk), hvorfor den muligvis ikke er så tydelig endnu. Den sidder i området der populært kaldes ‘solar plexus’ så prøv dig frem her.


Den usexet processus xiphoideus har nr. 11 – og hvad skal vi egentlig bruge den til?

Tilbage til the spareribs

Vi har i alt 24 ribben, 12 i hver side. De øverste hæfter alle på brystbenet. De 2 nederste ribben sidder dog ‘frit’ og er meget kortere end de andre. Dybest set er de også lidt usmarte, for de brækker tit og hvis man er ekstra uheldig går de ind i organer som nyre og leveren, og laver ballade med indre blødninger.

Hvorfor har vi dem så?


Man mener at vi tidligere har haft et skelet, der minder om det slanger har. De har et ribben stikkende ud fra hvert led i rygsøjlen (her skal jeg bemærke at vi har i alt 33 led i rygsøjlen, men altså kun 12 ribben). Efterhånden som det blev vigtigere at være bevægelige og hurtige end beskytte de indre organer, er de dog forsvundet ved pattedyr.


En gigant slange med ribben stikkende ud fra hvert led i rygsøjlen

Et bud kunne derfor være at de to nederste ribben blot er en overgang, som er væk hos mennesket om et par hundrede tusinder år? Alternativt har de en funktion som muskel tilhæftning og en smule vigtige alligevel?

Faktisk har omkring 1-2 % af menneske enten et ekstra eller et mindre ribben. Det er spøjst at tænke på, fordi man tit har en ide om at den menneskelige krop er en statisk størrelse, der er ens hos alle. Heldigvis er det ikke tilfældet.

Lad os prøve at tælle ribben

Det 1. ribben er svært at røre, fordi det ligger lige under det prominente nøgleben, der går ud mod begge skuldre. Derfor starter man som regel ved at finde 2. ribben, sådan her:

Find toppen af brystbenet (som før), og bevæger dig ca. 1-2 cm. ned mens du presser godt til, så kan du føle en lille ‘indsnævring’. Du kan måske også mærke at ‘vinklen’ mellem den øverste og midterste del af brystknoglen er lidt anderledes – det er overgangen her du skal finde!


Brystbenet fra siden – bemærk den sternale vinkel (kaldet sternal angle) mellem den øverste og midterste del af knoglen

Kør nu din finger ud til en af siderne mens du presser til – din finger vil være mellem dit 1. og 2. ribben nu – herefter er det faktisk bare at tælle ned, selvom dine muskuløse overkrop (eller bryster) kan være lidt i vejen. Prøv at brug flere finger og kig væk.

Som du nok finder ud af at det lettere at mærke de øverste dem tæt ved brystbenet. Efterhånden som du bevæger dig ned af, er det lettere at bevæge sig lidt længere væk fra brystbenet, så dine hænder er mere ude i siden.

brystkasse_5.jpg
Det kræver dyb koncentration at mærke ens ribben!

Mærk dit hjerte

Da du nu har mestret at tælle dine ribben, kan vi finde det sted hvor hjertet ‘stikker’ lidt ud. Bare så vi er sikker på at det stadig slår.

Du skal finde rummet mellem dine 5. og 6. ribben i venstre side. Prøv at kør din finger imellem knoglerne her, pres til som altid, og du vil kunne mærke hjertets pumpen når du nærmere dig brystbenet i midten. Sjovt hva?

brystkasse_2.jpg
Mærk hjertet mellem 5. og 6. venstre ribben

Og hvor fleksible ribbenene er…

Dine ribben er faktisk temmelig fleksible – de bruges hver gang du trækker vejret, hvilket forhåbentligt er ofte. Prøv at ta’ fat med din venstre hånd på dine højre ribben og omvendt, og træk så vejret dybt ind. Du vil kunne mærke de løfter sig og daler igen, når du ånder ud.

brystkasse_3.jpg

brystkasse_6.jpg
Begge hænder på de nederste ribben – en dyb indånding – så kan man mærke hvor fleksible de egentlig er

Ribbenene er på denne måde med til at kunne opretholde det tryk lungerne behøver for at lukke fungerer.

Det var alt for denne gang. Undskyld den lidt sporadiske postning på det seneste – vi har en eksamen her om 2 uger og det har sat sit præg på min fritid desværre. Jeg lover det bliver bedre :-)

Sjov med knogler

Andre øvelser i serien:

  1. Sjov med din underarm
  2. Sjov med din knæskal
  3. Sjov med brystkassen

5 comments Sjov med brystkassen

Anna says:

Et inlæg om brystkassen kræver væl billeder uden skjorte… Eller!? ;) Venter spændt på nedste knogle… :)

Anna, du må nøjes med det tegnet billed desværre :-)

Astrid says:

Altså du skuffer mig, skulle indlægget ikke ha’ handlet om kvindelig reproduktion?!!!!…falsk reklame på msn:-)

Astrid… jeg kan berolige dig med at at næste indlæg kommer til at flyde over med reproduktion :-)

(Sikke jeg dog iøvrigt skuffer idag…)

Jack says:

Jeg er i gang med at skille et gammelt skoleskellet fra hinanden, for at lave mindre display af de forskellige dele. Har haft stort gavn af dit skriv om brystbenet. Sjovt og informationsrigt.

Leave a Reply