Svineinfluenzaen er nu pandemisk

De seneste tal fra WHO tæller nu over 12.900 bekræftede smittede med svineinfluenza. Samtidig har den nye influenza type (også kaldt A/Mexico/H1N1) spredt sig over flere lande i to regioner i verden, hvormed kriterierne for en pandemi er opnået.

WHO har dog meldt ud at de ikke vil kalde svineinfluenza for pandemisk, efter pres fra medlemslandende der er bange for, at en pandemi-alarm vil skabe politisk ustabilitet. WHO selv er nervøs for at alarmen vil betyde, at andre sygdomme nedprioriteres, muligvis til skade for befolkningen.

Det ændre dog ikke på at den nye influenza type er pandemisk.

Her kan du se svineinfluenzaens udvikling over maj måned.
Her kan du se svineinfluenzaens udvikling over maj måned.

Sommerspredning?

Næsten ingen har vist sig at have immunitet overfor svineinfluenzaen og den har derfor potentiale til at sprede sig ganske voldsomt.

Ved at kigge på spredningen i Mexico har forskere prøvet at gætte virusens reproduktions rate. En lav reproduktions rate (under 1) ville betyde at virus ville dø ud af sig selv. Indtil videre ser det ud til, at hver gang én person blev smittet, videregav han eller hun virus til ca. 1,5 nye personer. Dermed minder reproduktions raten om tidligere pandemier fra 1918, 1957 og 1968. Mæslinger har til sammenligning en reproduktions rate på 11.

Det er værd at bemærke at reproduktions raten er både afhængig af hvor hurtig virus smitter og de sociale foranstaltninger man tager. Mexico lukkede mere eller mindre ned i April, hvilket givetvis har hindret yderligere spredning.

Udviklingen i Mexico med markering af sociale foranstaltninger.
Udviklingen i Mexico med markering af sociale foranstaltninger der blev igangsat under epidemien.

Influenza spreder sig normalt dårligt under sommerens varme og fugtighed, hvorfor man forventede at spredningen af virus vil falde på den nordlige halvkugle. Alligevel findes 5 ud af 6 nye tilfælde enten i USA eller Mexico, epicenteret for pandemien, hvilket har givet anledning til bekymring. Er virus så ‘vedholdende’ at den kan forsætte med at sprede sig over sommeren? Man ved det endnu ikke, men en stor del af grunden til at man finder flere nye tilfælde her, er selvfølgelig også en markant øget opmærksomhed og overvågning fra myndighedernes side.

Over 100.000 smittede i USA

De officielle tal er dog kun toppen af isbjerget. Pr. 22. maj var der 6552 bekræftede tilfælde i USA, men det Amerikanske Center for Disease Control (CDC) regner med at over 100.000 amerikanere er smittet med den nye type influenza. I England, hvor der er 122 bekræftede smittede, mener en ekspert at tallet er 300 gange så stort i virkeligheden, nemlig omkring 30.000.

Men tallene i sig selv bør ikke skræmme, nok nærmere give en aha-oplevelse.

For det første fordi det giver et indblik i hvor mange der egentlig bliver smittet med influenza virus hvert eneste år.

For det andet fordi vi er vidne til den evindelige kamp vores krop udspiller mod viruser og mikrober. Fordi vi som regel vinder, så bliver kun de bedste i stand til at smitte os og overleve. Det hedder evolution, og vi ved udmærket det foregår, men bliver alligevel (en smule) overrasket, når naturen gør comeback eller prøver noget nyt.

Kilder

Center for Disease Control
Virology Blog
Effect Measure
Secretaría de Salud

One Comment

Danmark Bag Facaden 3. august 2009 Reply

SvineInfluenza, Influenza A eller H1N1, det kan vel være det samme, jeg håbe bare at jeg ikke er en af dem som dør af bakterierne i Danmark :-S

-jeg tror faktisk at det er al-quida som står bag…

Skriv et svar